Sluneční lázně, zaměřené na mládež i dospělé návštěvníky, by se měly nacházet v lokalitě u vinařství Lobkowicz směrem k přístavu. Podle místostarosty Milana Schweigstilla by tam mělo být například hřiště na plážový volejbal, dětská pískoviště s hracími prvky, plochy pro slunění a sociální zázemí, záchody i se sprchami.

„Počítáme také se stojany na jízdní kola, rádi bychom tam přitáhli i cyklisty ze stezky na protějším břehu řeky," poznamenal Milan Schweigstill. Projekt zahrnuje i parkovací plochy a zázemí pro správce.

Areál má navazovat na veřejné přístaviště pro malé lodě, které by v Mělníku mohlo vzniknout v příštím roce. Podmínkou investora, jímž je Ředitelství vodních cest, je zajištění společného zázemí městem. Na oplátku nabízí volný přístup k řece po přilehlých silnicích a pozemcích.

Mobilní vybavení

„Chceme vrátit Mělničany k Labi," vysvětlil starosta Ctirad Mikeš, podle kterého jde o záplavové území, proto musí být veškeré vybavení mobilní. „Všechno bychom odvezli už při prvním stupni povodňové aktivity, kdy se hladina zvedne o čtyři metry," dodal.

Vedle sportu by Sluneční lázně měly sloužit, jak napovídá jejich název, především slunění. „Vedle písečné pláže a zelených ploch by tam byla na betonových podstavcích i lehátka nebo křesílka a malé šatny pro dámy na převlékání do plavek," poznamenal mělnický starosta.

S koupáním ani lodičkami zatím projekt nepočítá, protože jde o rovný úsek řeky se silným proudem. Je prý ale možné, že časem přijde i inspirace z minulosti, kdy se lidé v řekách na podobných místech koupali ve velkých průtočných vanách.

Čtěte také: Začnou se už letos stavět slibovaná přístaviště? Snad