Podle neratovické lékařky pro dospělé Hany Šárové by k příčinám, proč se chřipka Mělnicku téměř vyhýbá, mohlo patřit očkování proti tomuto virovému onemocnění. „Lidé, kteří se nechali naočkovat, chřipku nechytí. Máme tu teď sice vyšší výskyt nejrůznějších typů viróz, zánětů horních cest dýchacích nebo angín, ale chřipky žádné," uvedla Hana Šárová.

Ani podle kralupské lékařky Pavly Hettychové se zatím nedá mluvit o epidemii chřipky. „Určitě ale narůstá počet pacientů, kteří trpí nachlazením a virózami, čekárnu máme poslední dobou skoro pořád plnou. Nemocní jsou hlavně lidé ve středním věku, seniorů se to naštěstí až tolik netýká," poznamenala lékařka.

S lékaři souhlasí i vedoucí protiepidemického oddělení mělnické hygienické stanice Simona Tichá. „Dosud jsme zaznamenali pouze několik málo případů, kde laboratorní vyšetření potvrdila výskyt chřipkového viru. Ovšem pokud jde o akutní respirační onemocnění, tam už se na hranici epidemie skutečně pohybujeme," upřesnila Tichá.

Neratovický lékař pro děti a dorost Pavel Matras dosud žádné zvýšení počtu malých pacientů nezaznamenal. „Před vánočními svátky to bylo horší, to se objevovalo hodně angín. Teď je to takové klidnější," uvedl lékař.

Shodný názor má i dětská lékařka Zuzana Schnabelová z Kralup nad Vltavou: „Chřipky mezi dětmi nejsou. Šíří se spíš rýma a občas se objeví nějaký zánět v krku, ale není to nic vážného," podotkla lékařka.

Neratovická dětská lékařka Jarmila Dvorská má v posledních deseti dnech více práce, ani ona se však ještě s pravou chřipkou nesetkala. „Ve vzduchu je hodně viróz, které způsobují teploty a celkovou únavu. Epidemií bych to ale rozhodně nenazvala," poznamenala Jarmila Dvorská.

Na Mělnicku už se objevila prasečí chřipka

Mezi chřipkovými viry, které se začínají šířit na Mělnicku, je i H1N1, takzvaná prasečí chřipka. Dokonce je v současné době nejrozšířenější. Podle mluvčí mělnické nemocnice Lucie Zikmundové to odhalila virologická vyšetření pacientů.

Panika je ale zbytečná. Prasečí chřipku už dnes odborníci považují za sezonní nemoc. Vedle chřipky typu A, k níž patří i H1N1, se objevuje i chřipka typu B.

V poslední době se lékaři infekčního oddělení mělnické nemocnice věnovali sedmi pacientům s chřipkou, většině z nich v posledním týdnu. „Čtyři z nich pak museli být kvůli závažnějšímu průběhu nemoci hospitalizováni," uvedla Lucie Zikmundová.

Tři z nich na lůžku v nemocnici strávili nejvýš pět dnů a už jsou doma. Čtvrtý hospitalizovaný musel být převezen na pražskou kliniku, neboť šlo o rizikového pacienta s jiným vážným onemocněním, u něhož chřipka vedla k těžkému zápalu plic. U tohoto pacienta bylo velmi pravděpodobné, že ho zasáhl právě virus prasečí chřipky, výsledky laboratorních vyšetření ale zatím nejsou známy.