VYBERTE SI REGION

Mezi šlapkami vyčníval jeden pedál, zelí si všichni spravedlivě rozdělili

Mlékojedy /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Netradiční činnost si v Mlékojedech na Mělnicku vyzkoušeli milovníci kysaného zelí, kteří se rozhodli, že si letos na Vánoce tuto pochoutku vyrobí vlastnoručně. A také vlastnonožně. 
V areálu místního pivovaru se totiž hromadně šlapalo zelí, které si však příchozí museli nejdřív sami nakrouhat do připravených kádí.

24.10.2016
SDÍLEJ:

Hromadné šlapání (zelí) v Mlékojedech.Foto: Deník/Barbora Tesnerová

„Takže rovnou dovnitř?" ujišťovali se krouhači, povětšinou z řad pánů. Ukázalo se totiž, že krouhání zelí není pro slečinky. „My ho doma krouháme do vany," rozvinul diskuzi další z účastníků akce. „To my můžeme tak maximálně do sprcháče, vanu nemáme," hlásila jedna z dam, která se připravovala na roli šlapky.

Ještě než se dámy (a jeden z pánů) přezuly do gumáků, musely řešit drobné zranění jednoho z krouhačů, který si nedal dostatečný pozor na prsty. „No co, tak bude to zelí červené," okomentoval situaci se stoickým klidem jeden z přihlížejících.

Tři sta kilogramů

Celkem se ve čtyřech velkých plastových kádích sešlapávalo tři sta kilogramů čečelického zelí. Ani tato činnost přitom nezůstala bez komentářů, role moderátora a hlavního motivátora se ujal Petr Šolc. „Nejlépe je na tom druhá káď, kde jsou přítomny dvě šlapky a jeden pedál," hlásil rozverně a připomněl skutečnost, že do kostýmu šlapky se převlékl také Pavel Vágner.

Jak se o pár minut později ukázalo, Petr Šolc měl pravdu, právě zelí ve druhé kádi totiž bylo ušlapané nejdříve ze všech. Pak přišlo na řadu dochucení, promíchání a pěchování do nádob. Teď už stačí jen počkat několik týdnů a může se hodovat.

Domácí kysané zelíSuroviny: 1000 g kysaného zelí, 15 až 20 g soli, 1/2 kávové lžičky kmínu.

Postup: Čisté hlávky zelí nakrouháme i s košťály. Prosolíme, vmícháme kmín. Do vhodné nádoby (dřevěný suď či káď, keramická díže nebo soudek, případně velká sklenice na zavařování) napěchujeme nakrouhané zelí. Zakryjeme plátýnkem a pevně přivážeme. Na plátýnko poté položíme čisté prkýnko a vše zatížíme kamenem. Uskladníme pro nerušené kysání v místnosti o neměnné teplotě 18 stupňů Celsia. Kysání trvá přibližně čtyři až šest týdnů. Podle potřeby je možné dolévat slanou vodou (je třeba rozmíchat 15 g soli ve 1000 ml vody).

Čtěte také: Na zelnobraní si lidé pochutnávali na zelí i zelňácích

Autor: Barbora Tesnerová

24.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Zadeha v Praze znovu zadržela policie

Praha/Brno - Policie dnes v Praze zadržela obžalovaného podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, celý den u něj prováděla domovní prohlídku, uvedl v tiskové zprávě Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Večer ho podle něj převezla k výslechu do Brna. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu.

V prosinci končí jízdné v pražské MHD i čipové karty opencard

Praha - V prosinci končí roční kupon na jízdné v pražské MHD téměř 22 tisíc lidí, v lednu dvojnásobku. V tomto období končí platnosti také 165 tisíc čipových karet opencard. V tiskové zprávě o tom informoval pražský dopravní podnik.

V Norsku našli nápis Arbeit macht frei ukradený z Dachau

Bergen - Norská policie nejspíš objevila nechvalně proslulý nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) ukradený v roce 2014 z brány bývalého německého koncentračního tábora Dachau. S odvoláním na bavorskou policii o tom dnes informovala agentura AFP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies