VYBERTE SI REGION

Michal Zázvorka: Když se pyrotechnik přestane bát, je to vstupenka do nebe

Kralupy /ROZHOVOR/ – Třicet minut po silvestrovské půlnoci čeká Kralupy nad Vltavou ohňostroj. Z lávky nad řekou ho bude opět odpalovat pyrotechnik Michal Zázvorka z místní firmy CZ Team.

31.12.2012
SDÍLEJ:

Kulové pumy budou patřit k finále ohňostroje. Pyrotechnik Michal Zázvorka drží v ruce jednu z nich. Foto: Deník/Petra Špitálská

Nový rok prý budou vítat ohněpády, kulové pumy, vrby, praskající cracklingy… Podívanou doplní kouzelné efekty plovoucích kachniček. „Střílejí se přímo na vodní hladinu, ze které pak samy ještě vyrážejí k obloze," vysvětluje Michal Zázvorka, který kralupský novoroční ohňostroj připravuje už čtvrtý rok.

Jak dlouhý bude ohňostroj?
Přibližně dvanáct minut, všechno je sice předem naměřené a naprogramované, řídí to ale člověk, a tak se může doba produkce trochu změnit.

Kolik kralupský ohňostroj stojí?
Kolem devadesáti tisíc korun.

Stačí to na pěknou podívanou?
Pěkný ohňostroj se dá udělat i za pár tisíc. Máme s tím zkušenosti například ze svateb nebo narozeninových oslav. Je to pak ale omezené délkou ohňostroje i výškou, do které efekty míří.

Je lávka nad řekou na odpalování ohňostroje výhodné místo?
Úžasné, když něco střílíte nad vodou, efekty se tím násobí. I z hlediska bezpečnosti je velkou výhodou vyhrazený prostor. Lávka je už od dvaadvacáté hodiny zavřená, hlídají to městští strážníci. Když pracujete například někde na náměstí, lidé jsou zvědaví, tlačí se až k vám, navíc většinou před tím něco popíjeli, to může být nebezpečné.

Kdy začínáte připravovat novoroční ohňostroj?
Asi měsíc předem připravuji k ohňostrojné práci scénář a technologické postupy, vím, kdy co budu odpalovat a z jaké pozice.

Kdy chodíte na Nový rok spát?
Po produkci je stanovena vyčkávací doba, pak všechno kontrolujeme, a kdyby případně něco nevybuchlo, prolijeme to vodou. A zase čekáme, než můžeme všechno složit a odvézt. Do postele se dostanu tak ve tři. Za poslední čtyři roky jsou mé silvestry pracovní, bez alkoholu.

Stává se často, že něco nevybuchne?
Stalo se mi to za ty tři roky u kralupského ohňostroje jen dvakrát, například když neodešla jedna ze sta kulových pum, které se střílejí ze speciálních klecí. Ale ani pokud by došlo k nějakému většímu selhání, diváci by to nepoznali. Použili bychom okamžitě záložní baterie. Proto také odpalujeme ručně, abychom měli možnost improvizace.

Ručně? Obyčejnými zápalkami?
To ne, ohněm už se dnes nepálí, všechno je na elektrické palníky. Na velký ohňostroj nataháme asi kilometr drátů, které propojíme s odpalovacími zařízeními. Ty skříňky mohou být naprogramované a pak samy jedou, nebo je mačkáme ručně.

Co si myslíte o domácích ohňostrojích, jsou bezpečné?
Především bych zakázal asijským podnikatelům prodávat kulové pumy, ty se musejí střílet ze speciálních zařízení, takzvaných hmoždířů. Musejí být pevně uchycené, když je nedáte do roury nebo vám spadnou, můžete je střelit mezi lidi. Všechny ty rachejtle přitom mají teplotu hoření 2 800 stupňů, vodou se nedají uhasit, ta je spíš krmí. Dá se zamezit přívodu vzduchu, jenže dneska si některé pyrotechnické výrobky v sobě nesou i kyslík… U domácích ohňostrojů jsem zastáncem kompaktních baterií, samozřejmě musíte koupit certifikovaný výrobek a držet se přesně návodu.

Jak jste se dostal k odpalování ohňostrojů?
Živím se jako pyrotechnik, děláme pyrotechnické průzkumy, ohňostroje jsou spíš můj koníček.

A kudy vedla vaše cesta k práci pyrotechnika?
Původní profesí jsem seřizovač číslicových fréz, ale na vojně jsem sloužil u raketového vojska, tam to asi začalo. Později jsem začal dělat v těžkém průmyslu, v Kovošrotu. V době, kdy Rusové začali opouštět naše území, vozili nám tam lidé i munici, třeba nevybuchlou minu. Byl jsem mezi zaměstnanci, kteří si dělali kurz pyrotechnické prevence, tam jsem dostal nabídku, abych si udělal ještě státní pyrotechnický kurz. Podnikat v oboru jsem začal asi před dvanácti lety.

Co jsou to pyrotechnické asanace, kterým se věnujete?
Spolu a archeology jsme první, kdo přichází před zahájením různých staveb na místa, kde dříve probíhaly boje nebo byla bombardovaná města. Naší úlohou je vyhledat a odstranit munici a letecké pumy, většinou ji ve spolupráci s policií i zlikvidovat. Například z devíti leteckých pum, které jsem za svou pyrotechnickou kariéru našel, jsme dvě stříleli s policií na místě.

Je u nás tak dlouho po válce ještě hodně munice?
Nacházíme munici z první i druhé světové války. Představa lidí, že je to rezavé a dávno nefunkční, je mylná. Všechno je funkční, a velice dobře. Dokonce i vystřelená munice je nebezpečná.

Jaký byl váš nejzajímavější nález?
Při stavbě obchvatu kolem Opavy se nám povedlo v jednom dni nalézt padesát kompletních dělostřeleckých nábojů do německého flaku 8,8 centimetrů. Nebo u Ostravy za jeden den tři letecké pumy.

Je to pokaždé nervák, nebo už jste otrlý?
Vždycky jsou to nervy, vždycky jde o život. Pyrotechnik se má bát, pokud se bojí, přežije. Nebezpečím je, když ztratí zábrany. Když zmizí strach, je to vstupenka do nebe.

Autor: Petra Špitálská

31.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies