Někteří nedočkavci zde postávali dokonce již více než hodinu dopředu, aby z vystoupení a slov hlavy státu kutnohorským občanům o nic nepřišli.

Co ale pro většinu bylo zajímavým zpestřením pošmourného odpoledne a jedinečnou možností vidět prezidenta České republiky Miloše Zemana živě, na vlastní oči, přidělávalo druhým starosti. Mezi tyto patřili například kutnohorští policisté, kteří ten den již od rána dbali na zajištění bezpečnosti nejen osoby prezidenta a jeho doprovodu, ale i samotných občanů.

Své o tom ví například ředitelka Policie České republiky v Kutné Hoře Blanka Matějů: „Oddychla jsem si. Všechno dobře dopadlo. Jsem ráda, že setkání s občany proběhlo v klidu. Dokonce občané i zatleskali, to také hodnotím velmi kladně," řekla ředitelka kutnohorské policie.

Důchody i práce

Jak prezident Miloš Zeman prozradil, nebyl včera v Kutné Hoře poprvé. „Ačkoliv hned po Praze je za druhé nejkrásnější město považován Český Krumlov, pro mě osobně bude druhou nejkrásnější právě Kutná Hora," uvedl Zeman a dav na Palackého náměstí nadšeně zatleskal, dosud vážné a vyčkávavé tváře se uvolnily a objevily se na nich úsměvy.

Po úvodním slovu Miloše Zemana dostali příležitost 
k hovoru také přítomní návštěvníci, kterým byl prezident připraven zodpovědět jejich dotazy. Nakonec se v davu objevili odvážlivci, kteří se nebáli zeptat prezidenta na palčivé otázky týkající se například problematiky hledání práce, uplatnění na trhu, důchodová reforma nebo i Zemanovo domnělé prosazování strany SPOZ.

Malý odvážlivec

Mezi dotazujícími byl také malý Mikuláš, který se nestyděl si stoupnout vedle hlavy státu dokonce i na pódium. „Přijde mi, že zaměstnavatelé jsou ke svým těžce pracujícím zaměstnancům nefér. Ti se proti tomu neozvou a oni toho využívají," spustil malý Mikuláš, a před prezidenta tak nastolil morální problém, se kterým možná někteří z občanů potýkají na svých pracovištích. Malý odvážlivec sklidil za svou odvahu oceňující potlesk publika.

Paní Lída se svěřila Miloši Zemanovi s potížemi při hledání zaměstnání, kdy ve svých pětapadesáti letech je mnohými zaměstnavateli považována za neperspektivní. „Myslím, že každý zaměstnavatel ocení zkušenosti. A jistě budou lidé raději, když jim přijde potrubí opravit zkušený montér, který jim ho nerozbije," upokojil ji s úsměvem.

Po zodpovězení všech dotazů prezident nasedl do svého vozu a vydal se pro na poslední středeční cíl své cesty, a sice do Cerhenic a Peček na Kolínsku.