Dá se říci, že všechno začalo tím, že škola má velmi pěkné výsledky na soutěžích. Podle vyučující pedagožky Hany Košíkové je škola s dlouhou tradicí zaměřená hlavně na gastronomii. „Předpokládám, že jsme byli osloveni právě proto, že máme dobré jméno," uvedla Hana Košíková s tím, že školu oslovili zástupci kraje 
i prezidentské kanceláře a dohodli se, že právě tato škola zajistí obsluhu prezidenta.

Studenti jsou prý již zkušení, většinou už mají výuční listy a studují nástavbové studium s maturitou. Ti Nymburskému deníku také spolu s učitelkou Hanou Košíkovou prozradili, co restaurace pro Miloše Zemana připravují. „Určitě se v menu pro pana prezidenta objevuje zvěřina, budou tam nějaká jatýrka, vím, že v restauraci 
U Rejnoka chystají vykoštěnou plněnou křepelku a jako dezert belgickou čokoládu," prozradila Hana Košíková.

Barbora Pekárková, David Horák a Marek Šípek patří k týmu studentů ze Středního odborného učiliště společného stravování vyučující Hany Košíkové, který bude ve středu na Chateau Kotěra v Ratboři a v restauraci 
U Rejnoka v Pečkách obsluhovat prezidenta Miloše Zemana. Všichni tři jsou studenti nástavbového studia. Není to ovšem premiéra školy. Ta už se podílela na obsluhování bývalého prezidenta Václava Klause.

Máte od krajského úřadu nebo od prezidentské kanceláře dané nějaké podmínky, kterých se musíte držet? Například jaké musí mít studenti oblečení?

Hana Košíková: Samozřejmě. Protože se to vše bude dít na nejvyšší státní úrovni. Vše je dáno diplomatickým protokolem. Dostali jsme manuál, jak by to všechno mělo probíhat. Dohadovali jsme se, jak budou studenti oblečeni, kromě toho jsem dávala i seznam žáků, protože tam bude fungovat i ochranka. Všichni budeme řádně prolustrováni.

Studentů, kteří se budou podílet na obsluze pana prezidenta, tedy bude kolik?

Máme dvacetičlenný tým číšníků, plus tři studenti budou pomáhat v kuchyni při expedici jídel.

Co všechno obnáší příprava na obsloužení hlavy státu?

David: Je to prestižní záležitost a nástupy všech číšníků musí být perfektní. Musí jít všichni stejně, servis jídel musí být ve stejný moment, stejně tak odhalování pokrmů. To se hned tak nevidí. Ale není to pro nás až taková novinka, protože se to všechno učíme tady ve škole.

Co je důležité?

David: Určitě synchronizace těch číšníků, aby to mělo efekt jednoho momentu, že se vše servíruje najednou.

Kde jste to nacvičovali?

Barbora: Ve školní jídelně 
s paní Košíkovou. Učili jsme se s glošemi.

Můžete vysvětlit, co to je?

To je pokrývka jídla, aby nevystydlo, když se přináší 
z kuchyně hostovi.

Takže jídlo ponesete s těmito přikrývkami?

Ano, všichni na jeden pokyn paní mistrové založíme ve stejný moment talíře, nejdřív jednomu hostovi, potom druhému a pak na další pokyn, všichni stejně, odkryjeme ty gloše. Hana Košíková: Já jen doplním, že je velmi pěkné, když osmnáct číšníků reaguje na mrknutí. Jen kývnu 
a všichni fungují. To běžně 
v praxi nebývá.

Takže se vlastně musí naučit všichni stejné pohyby, jako například při tanci?

Ano. Musí se pohybovat stejně. Postaví se, udělají úkrok, založí talíře…

Co budete mít na sobě?

Marek: Máme domluveno, že nám zapůjčí týmové kravaty a zástěry, budeme mít bílou košili s dlouhým rukávem, černé kalhoty, polobotky 
a původně se plánovaly 
i vestičky, ale ty nakonec asi nebudou.

A vy jako žena budete oblečena jak?

Barbora: Úplně stejně jako kluci. Bílá košile s dlouhým rukávem, červená košile 
u holek a u kluků modrá, černé kalhoty a černé boty.

Máte trému?

David: Určitě, ale měli jsme možnost už obsluhovat velice významné osobnosti na Chateau Mcely, kde je to určitě prestižnější, takže se praxe odtamtud bude hodit.

Kdo z vás bude obsluhovat přímo osobně pana prezidenta?

Barbora: Já. Podle toho, jak jsme si to zkoušeli, tak jsem stála u jeho židle. Ale ještě se uvidí, kolik tam bude hostů, možná se to posune, to ještě nevíme. To uvidíme až na místě.

Nebojíte se, že se vám rozklepou ruce?

Trochu se toho obávám, ale budu se snažit to nějak v sobě potlačit, aby se to nestalo. Já si ale myslím, že to zvládneme všichni perfektně.

Je něco, co by vám zakázali, že 
o tom nesmíte mluvit?

Hana Košíková: To si myslím, že ne, ale každopádně se předpokládá, že ten číšník má naprosto profesionální chování. Takže nepřichází 
v úvahu, že by se někdo pošťuchoval nebo se v době servisu bavil. To nejde.

Co když někdo bude zrovna nutně potřebovat na záchod?

Hana Košíková: Studenti dostanou takovou instrukci, že si musí tyto věci bezprostředně před příchodem odbýt, aby tam potom stáli připraveni. V průběhu servisu si nikdo odskočit nemůže.

Ale může se stát cokoliv…

Budu tam mít určitě náhradníky, ale asi bych nebyla ráda, kdyby najedou někdo odcházel. Protože mají přesně stanovené pořadí, jak kdo jde, aby nástup byl bezproblémový. Je to v restauracích, které jsou prostorově docela stísněné. Studenti vědí, koho mají vedle sebe a ve chvíli, kdyby se to moc míchalo, by to nebylo ideální.

Kolik lidí budete obsluhovat 
s panem prezidentem?

Původní instrukce z Kanceláře prezidenta republiky byla taková, že tabule bude pro třicet šest lidí do tvaru „I", takže na každé straně bude sedět osmnáct osob. Ale jak jsem si v pondělí zjišťovala 
v restauracích, došlo 
k menší úpravě.

Takže se dá řict, že každý bude mít na starost dvě osoby. Jak to bude probíhat?

Marek: Tak například při zakládání talířů na jeden povel založím jednu osobu, na druhý druhou. Odkrytí jídel se dělá najednou, stoupneme si mezi oba hosty a oběma rukama zvedneme gloše 
a odkryjeme jídlo.

Už jste si to byli vyzkoušet na místě?

Hana Košíková: Ještě ne, ale budeme mít dost času na to, abychom si to tam vyzkoušeli. Jedeme ve středu v devět od školy a oběd je plánovaný v Chateau Kotěra kolem třinácté hodiny. Konec oběda je v patnáct hodin, potom pan prezident jede do Kutné Hory a v Pečkách bychom měli podávat večeři v půl osmé večer.

On-line zpravodajství z návštěvy prezidenta Miloše Zemana ve Středočeském kraji můžete sledovat ZDE.