Ministr školství uvedl, že na odborné vzdělávání je aktuálně kladen velký důraz. „Snažíme se podporovat odborné vzdělávání a to prakticky již od mateřských a základních škol," řekl Marcel Chládek. „Chceme, aby již tyto děti měly zájem o odborné školy, a především, aby se dostávaly na takové školy, které budou mít perspektivu a dobře je připraví na budoucí povolání," doplnil.

Střední odbornou školu řemesel v Kutné Hoře označil za jednu z těch nejprestižnějších v Čechách a vyzdvihl i její dlouholetou tradici. Také zdůraznil, že úspěšnou školu dělají především její absolventi, proto je třeba do jejich vzdělávání investovat. „Přeji, aby se vám nadále dařilo, ať zde máte úspěšné a spokojené studenty, ať pan ředitel řeší co nejméně problémů," dodal ministr Chládek.

Mezi hosty na slavnostním otevření nechyběl náměstek hejtmana kraje pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Milan Němec, senátor a starosta Čáslavi Jaromír Strnad, místostarostka Kutné Hory Zuzana Moravčíková či zástupkyně ředitele Úřadu práce Kutná Hora Iva Pospíšilová. Všichni zúčastnění mluvili nejen o potřebě realizovat více takových projektů, ale také o důležitosti odborného vzdělávání v systému našeho školství.

Zašlá sláva řemesla

Zejména ředitel školy Antonín Hasík zdůraznil, že posledních dvacet let bylo podporováno hlavně humanitní vzdělávání ukončené maturitní zkouškou.
Odborná učiliště byla poslední štací, kam chodili ti žáci, kteří nebyli na jiné střední škole přijati. „Je třeba vyzdvihnout zpátky řemeslo, vrátit mu punc, jaký mělo kdysi," dodal Antonín Hasík.

S jeho názorem souhlasil i Marcel Chládek. „Pokud bude učební obor zakončen kvalitní zkouškou, mistrovskou zkouškou, myslím si, že takový absolvent bude v mnoha ohledech šťastnější než leckterý student s maturitou," řekl ministr.

Podporovat trend odborného vzdělávání se na Střední odborné škole řemesel v Kutné Hoře daří. Nově zrekonstruované elektrotechnické laboratoře patří zatím k největšímu projektu, do kterého škola vstoupila. Částka získaná dotací na jeho realizaci dosáhla několik desítek milionů korun.

V laboratořích se uplatní zejména studenti oborů elektrikář, strojní mechanik či mechanik elektrotechnik. Na těch, které jsme zde zastihli, bylo vidět, že je práce baví. Ale i ostatní studenti z dalších oborů jako je kuchař-číšník či kadeřník si pochvalovali, že nově otevřené laboratoře budou určitě pro celou školu znamenat mnohem větší prestiž.