Zasedání zastupitelů mnoho Příbramáků nepřilákalo, přestože rezignace dosavadního starosty Josefa Řiháka (ČSSD) a volba starosty nového se konala hned zkraje jednání.

Řihák zůstává hejtmanem a příbramským zastupitelem. Poděkoval svým kolegům a po krátké přestávce, při níž přijímal dary od kolegů, profesionálních hasičů a policejních veteránů, navrhl jediného kandidáta, a to Pikrta.

„Jsem rád, že už je po volbě, cítím určitou úlevu. Že budu zvolen, jsem čekal, protože jsem byl jedním z kandidátů, i když zprvu ne jedním z hlavních. Je to pro mne výzva, kterou jsem uchopil a doufám, že se jí zhostím dobře," reagoval čerstvě zvolený Pavel Pikrt. S jakými prioritami chce zahájit funkci, zatím ještě nechce předjímat.

Pikrt prohlásil, že chce navázat na práci svého předchůdce, kterého považuje za nejlepšího starostu Příbrami od roku 1989. Personální zemětřesení ani velké spory s opozicí či koaličními partnery podle něj nelze očekávat.

Pro Pikrta, který byl jediným kandidátem, hlasovalo 16 z 24 přítomných zastupitelů, jeden byl proti a sedm se jich zdrželo. S výjimkou Jany Dědečkové (ODS), která se z jednání omluvila, tak Pikrta podpořila celá koalice ČSSD a ODS včetně nového starosty. Proti byl jen komunistický zastupitel Zbyněk Havelka, zbylí zástupci KSČM, TOP 09 a uskupení Příbramáci pro Příbram se zdrželi hlasování.

Pikrt byl v minulosti ředitelem městských sportovních zařízení, radní v čele s Řihákem ho ale v roce 2010 z funkce odvolali. Důvodem byly mimo jiné problémy s provozem venkovního bazénu, který zůstal navzdory tropickým teplotám dlouho uzavřen. On sám to za handicap pro působení v čele města nepovažuje. Za starostování Josefa Vacka (KDU-ČSL) přitom nuceně skončil i ve funkci šéfa technických služeb.

„Ředitel příspěvkové organizace města vždycky chodí po tenkém ledě, kdy je jmenován radou města a také odvoláván. Vždycky je to kolektivní rozhodování a ty důvody mohou být lecjaké," podotkl Pikrt. Novinářům také řekl, že kromě něj byl adeptem na starostu bývalý středočeský radní pro kulturu Václav Beneš, městský radní Juraj Molnár a poslanec Jaroslav Vandas (všichni ČSSD).

Zastupitel za TOP 09 Václav Švenda uvedl, že podle TOP 09 by byl nejlepším starostou jejich zastupitel Jan Cikler, vzhledem k rozložení sil ho ale klub nenavrhl.

Řihák na úvod zasedání rezignoval na funkci. Uvedl, že vedení radnice opouští po šesti letech, které považuje za úspěšné. „Podařilo se nám postavit spoustu věcí. Byla tu skvělá parta, že se mi ani nechce odcházet," uvedl hejtman, který bude nadále řadovým zastupitelem.

Připomněl, že měl jako sociálnědemokra­tický starosta dobré vztahy s místostarosty za ODS, a podotkl, že v krajské politice je mezi těmito stranami na rozdíl od situace v Příbrami propastný rozdíl. „Je mně nějak ze všeho smutno, ale neudělám jednomu reportérovi radost, abych se rozbrečel," uvedl v narážce na místní server, který o Řihákovi pravidelně zveřejňuje kritické články. Po rezignaci dostal od zastupitelů dary a od hasičů a veteránů policie vyznamenání. „Budu potřebovat větší kancelář," řekl zjevně potěšený hejtman.

Krajští zastupitelé zvolili volebního lídra středočeské ČSSD Řiháka hejtmanem 20. listopadu. Zatímco funkce příbramského starosty se vzdal, senátorské křeslo si ponechá, aby ČSSD v horní komoře neoslabila svou pozici.