„Předběžné výsledky interního šetření ukazují na zvýšený obsah síranů v pracích vodách cukrovaru a v usazovacích rybnících. Sírany se dostaly do rybníků při údržbě a řízeném vypouštění čistírny výpalků. Bohužel jsme si neuvědomili, že by mohly být zdrojem zápachu. Se začátkem kampaně, kdy se voda v rybnících zahřála a začala cirkulovat, pak došlo k uvolnění síranů do ovzduší," komentoval mluvčí cukrovaru Jakub Hradiský.

Sírany se sice projevují nepříjemným zápachem, v daných koncentracích jsou však zdravotně nezávadné. Cukrovar oslovil kvůli aktuálnímu problému externí firmu, jejímž úkolem je vedle detailní analýzy zápachu také návrh nejrychlejšího řešení, jak se nepříjemného aroma zbavit.

Nové oddělení ochrany životního prostředí

Událost však přinesla také jeden velmi pozitivní důsledek. Po konzultaci s odborníky cukrovar přijme technologická opatření, aby se podobný incident již neopakoval, a rovněž založí oddělení ochrany životního prostředí. V jeho čele stane Martin Čejka.

Oddělení by mělo být zcela nezávislé na vedení závodu. Jeho úkolem bude prevence podobných incidentů a minimalizování dopadů průmyslového areálu na životní prostředí, například v otázce snižování hlučnosti nebo emisí. Rovněž bude pravidelně poskytovat informace vedení města.

„Vedení závodu se zavázalo intenzivně pracovat na zjištění příčiny zápachu, jeho rychlém odstranění a na důkladné prevenci, která předejde jeho opakování," uzavřel Hradiský.