„Rozhodně jsme nečekali, že bude taková úroda už letos, respektive jsme vlastně ještě nečekali úrodu žádnou. Vezměte si, že jsme sazeničky dávali do země asi před čtrnácti měsíci," řekl náměstek primátora Daniel Marek, který je jedním z iniciátorů vzniku mladoboleslavské vinice a na úrodu se přišel podívat.

Přestože si mnozí lidé klepali na čelo, protože Mladá Boleslav rozhodně mezi vinařské oblasti nepatří, vypadá to, že révě se na svahu nad Ptáckou ulicí nedaleko Postupenského pramene daří velmi dobře. „Nejspíš za tím do určité míry stojí i letošní hodně horké léto, kdy těch nadprůměrně teplých dní bylo i na Boleslav nezvykle mnoho. Kdybychom to ale věděli dopředu, mohli jsme vyzkoušet výrobu burčáku už letos," uvažuje Jiří Vrba z firmy Compag, která se o vinici stará.

„O révu pečuje zhruba čtveřice lidí, ale je to nárazové, podle toho, jak je potřeba. Rostliny ošetřujeme, zaštipujeme , prostříháváme a zaléváme, v těch horkých prázdninových dnech jsme opravdu museli zalévat hodně. Asi i pomohlo specifické klima, které vytváří skála, na níž se vinice nachází," vysvětluje Jiří Vrba.

Na vinici bylo v červnu loňského roku vysázeno zhruba 190 sazenic révy v odrůdách Johanniter a Solaris, které se do zdejších podmínek nejlépe hodí. Samozřejmě s výběrem i dalšími věcmi pomáhá městu zkušený vinař Vilém Kraus, který provozuje rodinné vinařství v Mělníku.

Přezrálé víno začíná hnít

A jaká je tedy ta současná úroda? „Množství nedokážu odhadnout, protože jsme na to opravdu nebyli připraveni. Navíc jsme některé hrozny dokonce i vystříhávali, aby ty zbylé byly větší a měly prostor," tvrdil Jiří Vrba. Nyní každopádně čeká boleslavskou vinici první sklizeň. Na některých místech už dokonce přezrálé víno začíná hnít, našly ho také vosy, takže je nutné ho trhat.

„Samozřejmě hrozny otrháme, ale letos skončí nejspíš tak, že budou jednoduše snědeny. Burčák už vyrobit nestihneme. Rádi bychom, aby naše plody ochutnal i právě onen zmíněný vinař, který nám pak řekne, jestli by z nich nebylo možné vyrobit nejen burčák, ale i klasické bílé víno," uvažuje náměstek Marek.

Vzhledem k tomu, že první úrodu čekali až v roce 2017, jsou všichni překvapeni. „Poradíme se s vinařem, zda bychom tedy s výrobou burčáku nemohli začít už napřesrok. Víno je opravdu sladké a skvěle chutná," dodal náměstek.

Vzhledem vína a jeho sladkou chutí se nejspíš nechali zlákat i nenechavci, vinice nese jasné stopy nezvané návštěvy – polámané větve a několik úplně očesaných keříků. „Je pravda, že tu asi někdo na hrozny chodí, proto je nyní vinice monitorována," připustil Jiří Vrba.

Víno se na Ptácké ulici pěstuje klasickým způsobem, rostliny révy byly v jedné části vysázeny u dřevěných kůlů, v dalších se pnou po drátech. Vybudování vinice souviselo s celkovou rekonstrukcí této lokality a potažmo nákladnou revitalizací Ptácké ulice. Vinice stála něco přes milion korun a současně s vysázením révy tu byly také opraveny opěrné zdi a schodiště, renovací prošel i objekt Postupenského pramene, který je přímo pod vinicí.