Obvinění z pokusu o znásilnění si před několika dny vyslechl sedmapadesátiletý muž z Příbramska.

„V ranních hodinách přijal operační důstojník na tísňové lince 158 hovor od mladé ženy, která oznámila, že se ji před chvílí pokusil znásilnit nevlastní otec. Přišel za ní do pokoje, začal ji osahávat, svlékat, a poté se násilím pokoušel donutit ji k pohlavnímu styku," uvádí policejní mluvčí Monika Schindlová.

Mladá žena se podle policie nakonec ubránila, ale jak policii sdělila, nebylo to poprvé. Znásilnit svou nevlastní dceru se muž už jednou pokusil.

„Za trestný čin znásilnění stanovuje trestní zákoník dva až deset let ve vězení. O tom, zda otčím skončí ve vazební věznici, se mělo rozhodnout v pátek. „V odpoledních pátečních hodinách muž putoval do vazby," potvrdila Deníku policistka Schindlová.

K nahlášení podobných případů na policii musí oběti podle odborníků sebrat velkou dávku odvahy. Častěji se spíš potřebují z obav z následků nejdříve poradit.

Obětem trestných činů může v Příbrami pomoci městská bezplatná poradna.

„Poradna pro oběti trestných činů a domácího násilí nabízí podporu a pomoc všem, kterých se trestný čin jakýmkoli způsobem dotýká," říká poradce Robert Dikan, který vede nezávazné konzultace na dané téma každé pondělí od 
13 do 15 hodin v poradně ve dvoře naproti příbramské radnici. Číslo na pevnou linku je 318 402 291.