Během tří týdnů, kdy bylo možné se do webové ankety zapojit, k tématu rybníků naskákalo téměř tři sta hlasů, zatímco u ostatních témat se jich za stejnou dobu objevilo jen pár. Podle mšenského starosty Martina Macha se už v minulých letech stávalo, že fázi ověřování výsledků mšenského veřejného fóra někdo záměrně ovlivnil.

„Nemáme zabezpečeno, aby někdo nehlasoval víckrát. Letos přitom výsledky ankety byly ovlivněny velice silně. Kdo to umí, dokáže na webu hlasovat víckrát, zrovna tak, jako si jiní namnoží papírové anketní lístky," konstatoval mšenský starosta a dodal, že anketa je tak neplatná.

Město vypíše v závěru dubna novou anketu se stejnými otázkami, která už prý ovlivnit nepůjde.

Lépe zabezpečený průzkum

„Je třeba anketu zopakovat formou, která by zabránila nebo maximálně ztížila možné nesrovnalosti. Formu, jak toho lze dosáhnout, máme projednánu se společností, která se tím hodně zabývá," konstatoval starosta a doplnil, že na webových stránkách města bude možné nově hlasovat pomocí sms kódu.

„A ti, kteří budou chtít hlasovat papírově, na úřadě dostanou tiskopisy s identifikačním kódem. Protože půjde o jedinečný kód, nebude už možné formuláře okopírovat," přiblížil nový způsob hlasování v městských anketách starosta.

Novinkou v hlasování na mšenském webu bude možnost udělit některým tématům také negativní hlasy.

Čtěte také: Strašnická se dočká proměny, rozhodli o tom lidé na desítce