To zajímá 
i obyvatele Chotusic u Čáslavi na Kutnohorsku. Tamní muniční sklad leží 
v blízkosti vesnice, na místě zvaném Červený kopec. Byl zde postaven v září roku 2008.

„V souvislosti s vrbětickými výbuchy jsme nepřijali žádná zvláštní opatření, protože to ani nebylo potřeba. Náš muniční sklad splňuje všechny bezpečnostní normy platné podle směrnic NATO. V žádném případě se to s muničními sklady ve Vrběticích nedá srovnávat," řekl plukovník Ondřej Rejman, zástupce velitele 21. základny taktického letectva.

Sklad leží jen kilometr od vesnice

Muniční sklad je umístěn necelý kilometr od vesnice ve směru na Kutnou Horu. Při zjišťování, zda-li nemají obyvatelé obce strach o svou bezpečnost se nikomu z nich příliš mluvit nechce, bojí se, ale nikoliv kvůli možným explozím.

„Nás armáda živí, a tak nemáme důvod se k tomu vyjadřovat," říkají anonymně místní a jedna ze seniorek k tomu dodává: „Stejně musíme jednou umřít, tak nač to řešit, to je zbytečné a nám to tady nevadí."

Starostka Chotusic Ludmila Zimová Lehetová je v otázce muničního skladu a jeho umístění nedaleko vesnice také optimistická. „Žádné negativní reakce občanů nebo jejich obavy jsem v souvislosti 
s výbuchy ve Vrběticích nezaznamenala. A vlastně ani předtím, když se sklad budoval, i když to jsem vlastně ještě nebyla v úřadě. Ale nevím 
tom. Já mám informace, které samozřejmě nejsou oficiální, ale náš sklad se s tím ve Vrběticích nedá srovnat, co se do uskladněného materiálu týče. Takže i kdyby k nějakému výbuchu mělo dojít, rozhodně by neměl takový dopad jako ten vrbětický," uvedla Zimová Lehetová.

Bezpečnostní opatření na vysoké úrovni

„A především jsem přesvědčena, že vzhledem k tomu, že tady si jej nepronajímá soukromá firma, ale vlastní jej armáda, tak i bezpečnostní opatření jsou na mnohem vyšší úrovni," doplnila.

Na obecním úřade se v odpovědi na otázku, zda muniční sklad v tomto místě chtějí či ne, místní úřednice poměrně jasně shodují. „Tak nás se především nikdo neptal. Já jsem zvyklá, že letiště je tady vlastně odjakživa a s tím jsou určité věci spojené. Sklad ve Vrběticích jsem sledovala, ale toho našeho se nebojím nebo o tom nepřemýšlím," sdělila Hana Všetečková. „Já o tom taky nepřemýšlím. Prostě tady je," podotkla Hana Nováková.

Připomeňme, že muniční sklad ve Vrběticích explodoval několikrát. Poprvé vybuchl 16. října sklad číslo 15 s tunami vojenského materiálu, munice i zbraní. Při tomto výbuchu zahynuli dva zaměstnanci. Další výbuch následoval 3. prosince, kdy vybuchlo celkem 98 tun vojenského materiálu. Sklady si pronajímala společnost Imex Group.