„Zaregistrovaných je 2500 šermířů, ale já odhaduji, že ve skutečnosti je jich přes 3000. Nemáme tady nikde závoru, tak ta evidence nemusí být přesná," řekl přímo na místě jeden z pořadatelů Martin Vorel. Kromě domácích přijeli i účastníci ze Slovenska, Rakouska, Německa, Polska, Maďarska a Chorvatska.

Novinkou 25. ročníku je podle něj hlavně rozšíření programu z jedné bitvy na tři. Nejde o rekonstrukci konkrétních historických událostí, ale o vymyšlený děj. Střetávají se i různé epochy, třeba raný středověk s vrcholným.

„Libušín je vždycky o pohádce. Je to největší střetnutí ve středoevropském regionu, je tady tolik dob, že by do toho žádný historický příběh nešel napasovat," podotkl Vorel.

Zmizeli osamělí válečníci

Bitvu organizují členové Libušínského spolku přátel historie. Věnují se historickému šermu a pořádání historických bitev z různých období od antiky po středověk.

Podle Vorla se v posledních letech podoba libušínské bitvy značně změnila. Zmizeli osamělí válečníci, kteří bojovali sami za sebe, a jsou více vidět secvičené jednotky. „Bojuje se v šicích, přibylo hodně tyčových zbraní," uvedl Vorel.

V zázemí jsou dva vojenské tábory, které jsou otevřeny i pro návštěvníky. „V každém tábořišti je takzvaná první zóna, která je hodně historická, a je tam naučná stezka s komentovanou prohlídkou. Lidé si mohou projít tábor, vidí dobový život, jak mohl vypadat," dodal pořadatel.

Čtěte také: Středověká historická slavnost ukázala rekonstrukci bitvy na Vítkově