Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Načepovat dobré pivo je umění. I hostinští se proto musí vzdělávat

Krušovice - Jak správně načepovat pivo, aby mělo hustou pěnu, správnou míru a štamgast si pochutnal, či jak se vypořádat s běžnými problémy v provozovně, jak je řešit a hlavně vyřešit? To bylo hlavním tématem Akademie gastronomických umění, která se nyní konala v pivovaru Krušovice na Rakovnicku.

19.4.2013
SDÍLEJ:

Akademie gastronomických umění v pivovaru KrušoviceFoto: Deník/Miroslav Elsnic

A právě jejím cílem je zprostředkovat majitelům a provozovatelům restaurací informace a zvyšovat tak úroveň gastronomie. 

Celá Akademie gastronomických umění sestává ze tří semestrů. Nyní na jaře se ve středu konal první semestr v Krušovicích, zaměřený na péči o pivo. Frekventanti tak získali naprosto ucelený přehled o závozu piva, jeho skladování, výčepní technologii, čepování, péči o sklo i servírování hostům. To vše byla jen teoretická část školení. V té praktické části pivo degustovali a také soutěžili v čepování.

„Při degustacích rozeznávali účastníci v pivu cizí příchuť," uvedl Petr Karlovský, obchodní sládek pro region severní Čechy. Ještě před tím si však zúčastnění mohli zasoutěžit v čepování piva o zajímavé ceny.

Pravidla byla velice jednoduchá. „Máte dvě minuty na to, abyste natočili dobré pivo s bohatou pěnou a řádnou mírou," řekl Vlastimil Ševčík, obchodní sládek, který má organizaci Akademie gastronomických umění na starosti, a ještě doplnil: „Nejlepší tři si odnesli s sebou domů soudek piva, osušku a také deštník."

Na Akademii gastronomických umění, která se konala v pivovaru Krušovice v bývalé varně přestavěné nyní na show room, se přihlásilo celkem patnáct provozen a akademie se zúčastnilo okolo tří desítek zájemců. „Vesměs se jedná o majitele a provozovatele restaurací ze středních a východních Čech. Přijedou z Prahy, středních Čech, ale třeba ze Sukohrad na Pardubicku nebo Mladé Boleslavi," uvedl Vlastimil Ševčík. 

Program zmíněné akademie podle něj je podobný jako v předchozích ročnících. Všechny tak čekala prezentace s názvem Přímá cesta ke kvalitě, dozvěděli se informace o výrobě piva a absolvovali prohlídku po pivovaru. Teorii provázely i ukázky čepování piva „na hladinku" nebo „čepici" i čepování prémiové značky Heineken se stíráním pěny.

Prvního semestru Akademie gastronomických umění se stejně jako v minulosti mohli za jednu provozovnu zúčastnit celkem tři lidé: majitel, číšník a štamgast, který má ve své oblíbené hospodě autoritu a může pozitivně ovlivňovat mínění ostatních hostů. 

Na závěr prvního semestru akademie čekal na účastníky test, po jehož splnění dostali certifikát potvrzující absolvování Akademie gastronomických umění. Účast na akademii je jednou z nezbytných podmínek, které majitelé restaurací musí splnit, aby získali cenný certifikát Garance kvality.

Vlastníci certifikátů Garance kvality se sdružují v prestižním klubu nejlepších restaurací s názvem Liga garantované kvality. Akademie gastronomických umění se uskutečnila minulý týden ve Velkém Březně, za týden se bude konat v Brně.

Tři otázky pro Petra Karlovského

Petr Karlovský je obchodním sládkem pro region severní Čechy. Mezi tím, co jeho kolega Vlastimil Ševčík zúčastněním povídal o pivu, o péči o něj a také o zařízení, položili jsme Petrovi Karlovskému tři otázky.

K čemu je Akademie gastronomických umění dobrá?

Dotyční se zde seznámí s výrobou piva, jak udržovat jeho kvalitu a jak jej správně točit. V neposlední řadě se také naučí, jak řešit jednotlivé problémy a jak je správně vyřešit.

Jaké jsou nejčastější problémy na provozovnách?

Problémy jsou různé ať už špatná sanitace, zapojení či také nesprávné seřízení tlaku.

Takže jsou kompletně proškoleni…

Ano, jsou. Má to výhodu i v tom, že několikrát se stane, že z provozoven hlásí nějaký problém, my přijedeme, otočíme klíčem a je po problému. Právě správná údržba zařízení je také nezbytnou součástí dobré provozovny.

Autor: Miroslav Elsnic

19.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
13

Vánoční dárky z e-shopu. Dejte si pozor na termíny dodání i obchodní podmínky

Ilustrační foto.
10

E-recept už spolkl miliardu. Víc, než přiznává stát, tvrdí expert

Dolínek vs. Černochová a žehnání azylu: prohlédněte si nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 16. října 2017.

Ťok připustil zavedení režijek i v soukromých vlacích

Čelní střet o režijní jízdenky na dráze mezi ministerstvem dopravy a železničními odbory se odsunul na povolební týden, ačkoliv první schůzka obou stran byla plánována už na týden minulý.

Divočáci převrátili fotbalové hřiště naruby. Jejich počet stále roste

Zdislavští fotbalisté na Liberecku si na domácí půdě letos už nezahrají. Téměř celou polovinu hrací plochy jim totiž důkladně, drn vedle drnu, rozryla divoká prasata.

Chanov opět trápí štěnice. Radnice celé sídliště proti hmyzu vystříká

Město Most chce vyhubit štěnice a šváby v devíti panelových domech. Hmyz opakovaně zamořuje i další lokality v okresu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení