„Lezlo se na dva komíny s tím, že někteří účastníci využili možnosti a pokořili oba," uvedl Ondřej Mráka ze Svazu českých komínářů.

Vyšší z komínů jménem Jaroslav (po otci současného majitele) měří pětatřicet metrů a má jednu zvláštnost. Lze na něj totiž vylézt pouze po vnitřních kramlích. Druhý komín se jmenuje po současném majiteli areálu Vladislav.

„Výstupy se konaly v uvolněné atmosféře a poklidném tempu, jako ostatně většina hromadných výstupů Svazu českých komínářů," doplnil Ondřej Mráka.

Komínářská databáze KODA

V areálu bývalého pivovaru nebyli komínáři poprvé. Podobná akce se zde uskutečnila už v roce 2011. „Oba komíny jsou evidovány v naší komínářské databázi KODA," zdůvodnil komínář.

Další hromadný výstup se v Kladně uskutečnil v roce 2010, kdy nadšenci pokořili komín v kladenské nemocnici. „Díky své průmyslové historii a malé vzdálenosti od Prahy nabízí Kladno komínářům dost možností k výstupům. Jedná se ale spíše o akce několika lidí," podotkl Mráka.

Do bývalého pivovaru by se komínáři chtěli někdy vrátit. „Do kročehlavského pivovaru se v budoucnu opět rádi podíváme. A budou-li našemu počínání nakloněni i další majitelé komínů na Kladensku, budeme také jen rádi," uzavřel komínář Ondřej Mráka.