Přesto řada měst a obcí s výstavbou zděných školek váhá. Příčinou je často nedostatek volných financí a obava, co si počít s vybudovanými školami, až pomine „babyboom". Nabízí se tedy řešení v podobě mobilních mateřinek. Ty lze díky technologii výstavby umístit v podstatě všude, kde jsou inženýrské sítě.

Stavba trvá zhruba dva měsíce a oproti klasickým zděným budovám je výrazně levnější. Navíc se dají snadno přestavovat a přitom odpovídají všem hygienickým a technickým předpisům.

Situace v Teplýšovicích

Jednou z obcí na Benešovsku, která celorepublikový problém tímto způsobem vyřešila, jsou například Teplýšovice. Už dva roky tam mohou u zápisu přijmout o celých třiadvacet prcků víc, než tomu bylo zvykem v předchozích letech.

„Dříve jsme měli kapacitu naší školky osmadvacet dětí. Nyní je to jednapadesát," uvedl 30. srpna 2011 při slavnostním otevření modulové školky starosta Teplýšovic Josef Škvor s tím, že o problému s nedostatečnou kapacitou školky věděli už dlouho a vlastně od roku 2008 ho zastupitelstvo obce intenzivně řešilo.

„Zdá se to dlouhá doba, začít něco řešit s tím, že výsledek se dostaví až za tři roky, ale ono to nebylo vůbec jednoduché," uvedl tehdy starosta obce. A co když nebude za pár let v obci tolik prcků, aby se modulová školka zaplnila? I na to mají teplýšovičtí řešení.

„Pokud by se stalo, že se školka přestane naplňovat, zamýšlíme v ní zřídit jesle. Myslím si, že by to bylo ojedinělé zařízení v širokém regionu a tedy, že bychom o zájemce neměli nouzi. I když si uvědomuji, že by takovýto přerod znamenal spoustu administrativy, jelikož jesle nejsou školské zařízení, ale tuším, že spadají pod zdravotnictví," měl už před dvěma lety jasno Josef Škvor.