„Takoví pachatelé nemají 
v úmyslu někomu ublížit. Nejsou brutální. Když se lupu nedomohou, někdy i poděkují a odcházejí," uvedl jeden 
z kladenských kriminalistů s tím, že to závažnost jejich jednání nesnižuje. Stejně jako u jiných případů loupeží platí, že by přepadení neměli majetek za každou cenu bránit. Nikdy totiž nevíte, co je lupič ve snaze získat peníze schopen udělat.

„Zoufalí lidé vejdou do banky, na poštu nebo do herny, v níž třeba předtím prohráli, a požadují finance. Nejednají nijak promyšleně, bývá to asi momentální nápad. Prostě jdu kolem banky, tak si tam zajdu pro peníze. Uvnitř se pak takoví lupiči často chovají jako smyslů zbavení," poznamenal kriminalista.

Takový případ se stal třeba počátkem roku, kdy starší muž z Berouna přepadl kladenskou spořitelnu. S pistolí se na přepážce domáhal hotovosti. Když nebyl úspěšný, odešel. Policisté ho vzápětí zadrželi ve Váňově ulici.

„Svůj požadavek měl napsaný na papíře a pokladní ho pouze ukázal. Poté, co mu žena sdělila, že peníze musí vyzvednout z trezoru, což nějakou dobu trvá, jí odvětil, že nemá čas čekat a odešel," popsala tehdy událost ve spořitelně policejní mluvčí Michaela Nováková.

Jak se později ukázalo, nejednalo se o první případ, který měl na svědomí. Neúspěšně se pokusil o tři přepadení v Praze. Asi čtyřicet tisíc korun se mu podařilo získat při přepadení benzinky v Berouně. Moc mu ale nepomohly, jeho dluhy se pohybují v řádech statisíců korun. „Muž skončil ve vazbě a nyní mu hrozí až deset let vězení. K činů se přiznal. Jako motiv uvedl právě finanční důvody," poznamenal kriminalista.

V posledních měsících přibývá i drobné majetkové kriminality. To také může souviset s přetrvávající ekonomickou krizí.