Podle učitele Jaromíra Hrbka je pro Martina vedle jeho mimořádného hudebního talentu hnacím motorem a motivací podpora muzikantské rodiny. Bendovi působili v kapele Metal Kidz, která byla v Kralupech nad Vltavou a okolí známá.

Martin seděl už v sedmi letech za bicími, jeho sestra hrála na elektrickou kytaru a zpívala, na druhou kytaru a baskytaru je doprovázeli rodiče. Dokázali to spolu na scéně pořádně rozbalit.

Deep Purple pro děti

Oblíbili si styl family hard rock a baby metal, muziku s texty blízkými dětským fanouškům. Polovina repertoáru Metal Kidz zahrnovala autorské skladby, zpívané česky. Druhá půlka patřila převzatým písním například od kapel Judas Priest, Metallica, Nirvana, Deep Purple nebo Kiss s upravenými anglickými texty, aby byly vhodné i pro děti.

Spontánní výkon Metal Kidz okouzlil i diváky v semifinále televizní soutěže Česko Slovensko má talent! Kapela sice nyní už veřejně nehraje, ale Martin řeže do bicích pořád dál. Má rád kapely se skvělými bubeníky, napříkald Dream Theater, Avenged Sevenfold (A7X) nebo Cradle of Filth.

Obrovská chuť hrát

„Postupová soutěž ve hře na bicí nástroje pro mě byla výzvou, protože mám ve třídě řadu šikovných žáků. Přestože soutěž vyžaduje dlouhodobou přípravu, tedy spoustu volného času pro učitele i soutěžící, přihlásil jsem hned čtyři své žáky," řekl učitel kralupské základní umělecké školy Jaromír Hrbek.

„Po okresním kole v Mělníku prohlásila porota o mém jediném postupujícím žáku Martinu Bendovi potěšující verdikt, že je na něm vidět obrovská chuť hrát," dodal.

Martin miluje metalovou muziku a bylo na jeho učiteli, aby ho v tomto směru podpořil. Proto byla zařazena mezi soutěžní repertoár i jedna metalová skladba. Pak prý už stačilo jen naučit se různé fígle povinné skladby a přidat kompozici rockového charakteru.

Porotu při konání krajského kola zaujalo Martinovo sólo. Originál byl od kalifornské heavy metalové kapely Avenged Sevenfold s bubeníkem Jimmy The Revem Sullivanem. Bubenický part však museli žák s učitelem výrazně zkrátit, aby nebyl diskvalifikován, protože délka soutěžního vystoupení nesměla překročit čtyři minuty.

Nadšená porota 

„Při celostátním kole soutěže v Praze jsem měl trochu obavy z konkurence a z klasicky orientované poroty. Naštěstí se ukázalo, že tyto starosti byly liché. Odborná komise byla složena z mladých lidí, přístupných i moderní hudbě," vyprávěl Jaromír Hrbek.

Podle něho bylo v celostátním kole soutěže v Martinově kategorii šest soutěžících. „Byl jsem mile překvapen, když byl opět vyhlášen jako suverénně nejlepší, tedy absolutní vítěz," doplnil Hrbek.

Letošní vítězství mezi jedenáctiletými bubeníky není pro Martina Bendu prvním úspěchem, už před pěti lety zvítězil v pražské talentové soutěži Šikulové.

Jiří Herain