VYBERTE SI REGION

Největší jedlík málem pokořil magickou třicítku knedlíků

Zelčín - Hostinec U Bedřicha, který stojí v areálu zelčínského zooparku na Mělnicku, patřil v sobotu dopoledne gurmánům. Konal se tam totiž už pátý ročník soutěže o nejlepší svíčkovou omáčku a největšího jedlíka knedlíků právě se svíčkovou omáčkou.

18.11.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
24 fotografií
Soutěž o největšího jedlíka knedlíků se svíčkovou omáčkou, Zelčín.

Soutěž o největšího jedlíka knedlíků se svíčkovou omáčkou, Zelčín.Foto: Deník/Barbora Tesnerová

V kuchařské kategorii se sešlo šest soutěžních vzorků, u kterých náhodně vybraná čtyřčlenná porota hodnotila vzhled a barvu, vůni, konzistenci a samozřejmě chuť. Body, které porotci udělili za jednotlivé vlastnosti, se poté sečetly a zvítězil kuchař s nejvyšším hodnocením. Letos se tak prvenství dočkala Ivana Stachová z Lužce.

To jedlíků se u stolu sešlo hned deset a boj o prvenství byl napínavý až do konce třicetiminutového limitu, v jehož průběhu se milovníci svíčkové potýkali s domácími houskovými knedlíky.

„Všechny knedlíky by měly být stejné, patky a kraje nedáváme," upozornila ředitelka Zellandu Pavlína Havlasová, která se dokonce kdysi sama zúčastnila soutěže o nejlepší omáčku. „Ale to už je dávno," mávla rukou a dodala, že kdyby měla soutěžit v kategorii jedlíků, propadla by. „Sním tři knedlíky a mám dost," přiznala.

Podobně na tom byly i obě zapisovatelky Věra Kaňková a Zdeňka Pekárková, která je zároveň kronikářskou zooparku. Ačkoliv na této akci obvykle nechybí, patří pouze mezi organizátory, nikoliv soutěžící.

„Já svíčkovou nevařím a Věrka ji zase nejí," práskla na sebe a svou kolegyni Zdeňka. „Nejím ji, to je pravda, ale zase ji umím uvařit," upozornila Věra. „A jak to víš, když ji ani neochutnáš?" rýpla si do ní Zdeňka. „Říká to celá rodina. Nejlepší je ze zajíce, to vždycky vymetou všechny hrnce," pochlubila se Věra. „Ale jako moje maminka ji určitě neděláš, ta ji totiž vždycky měla několik dní naloženou v láku," poznamenala Zdeňka. „Ale to já přece taky," odbyla ji její kamarádka.

Nejlepší svíčková omáčka
1. Ivana Stachová
2. Václav Šmíd
3. Eliška Linková

Největší jedlík knedlíků
1. Jiří Konrád (29 ks)
2. Pavel Palma (26 ks)
3. Václav Honzák (24,5 ks)

Další jídlo si dám asi až zítra, přiznal vítěz

Jaké pocity měl krátce po skoučení soutěže o největšího knedlíkového jedlíka vítěz Jiří Konrád z Mělníka? Přece pocity sytosti!

Byl jste tu dnes poprvé?
Ne, soutěže jsem se zúčastnil už loni. Tehdy jsem snědl dvacet osm knedlíků, dnes devětadvacet. Tak třeba příští rok dám těch třicet.

Připravoval jste se nějak speciálně na soutěž? Kdy jste jedl naposledy?
Naposledy jsem snídal, to víte, vydatná snídaně, ta   musí být. Dělám truhlařinu, pracuji manuálně, tak jsem zvyklý hodně jíst. Nijak zvlášť jsem se proto nepřipravoval, to holky (dcery a manželka - pozn. red.) mě vyhecovaly.

Kolik knedlíků vlastně obvykle sníte k obědu?
Doma si jich dám tak deset.

Máte vůbec svíčkovou rád?
Ano, je to jedno z mých oblíbených jídel.

A jak dlouho teď nebudete jíst?
Do zítřka určitě. Manželka sice chtěla vařit svíčkovou, to jí ale odmítnu.

Autor: Barbora Tesnerová

Místo události:
18.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
3

Zvěř kromě hladu trápí i psi. Myslivci se snaží pomoct i zakládáním políček

Likvidační a dezinfekční práce v ohnisku nákazy ptačí chřipkou.
17

Poláci utratili drůbež. Ptačí chřipka je v sousedství

Eiffelovu věž čeká „plastika". Za osm miliard

Nepřehlédnutelný symbol Paříže čeká dlouhá a nákladná rekonstrukce. Trvat by měla až do roku 2025 a stát 300 milionů eur, v přepočtu tedy přes osm miliard korun.

Šamanka z dob lovců mamutů dostane tvář. Vědci vytvoří bustu s lidskými vlasy

Brno – Brněnští vědci pracují na jedinečném projektu. Vytváří bustu tisíce let staré šamanky na základě kostry z Dolních Věstonic.

Šéf lékáren Dr.Max: Reklama spojená s léky u nás existuje historicky

Největší tuzemská lékárenská síť Dr.Max atakuje hranici 400 poboček. Tento měsíc otevíráme lékárny v Jaroměři a Stříbře, přírůstky představují v drtivé části úplně nově zřizované provozovny, podotýká generální ředitel Daniel Horák, který se vyjádřil k dotazům čtenářů Deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies