Podle ředitelky Alice Opočenské je finanční propad, který vznikl na začátku roku 2013 a pociťují ho všechna zdravotnická zařízení v České republice, způsoben novou úhradovou vyhláškou Všeobecné zdravotní pojišťovny a zvýšením DPH. Za finanční problémy tak podle ní může hlavně stát. „Hospodaříme s tím, co máme k dispozici," řekla zaměstnancům.

Jedním z bolestných témat nemocnice je nedostatek personálu na některých odděleních. „Na dvacet pacientů na interně je jedna sestra. Nemáte ani šajna, jak to tam funguje," rozzlobil se v průběhu debaty zaměstnanec Jan Javůrek.

Město v letošním roce hodlá nemocnici podpořit šesti miliony korun. Ne však na provoz, ale na investiční akce, které by jinak nemocnice musela zaplatit ze svých prostředků.

Podle starosty Miloše Petery byla osudová chyba, že se městecká nemocnice nechtěla spojit s nymburskou. „Oni to pocítí později. Až budou 
v Nymburce lůžka následné péče, oslabí se tato klientela 
v Městci, Brandýse i Českém Brodě," myslí si starosta.

Ředitelka Alice Opočenská mimo jiné hájila stavy zaměstnanců. „V loňském roce jsem měla doporučeno od Dozorčí rady, abych snížila zaměstnanecké stavy. Ubránila jsem se tomu," podotkla ředitelka s tím, že její povinností je udržet nemocnici v plusu.

„Je třeba vyjít s finančními prostředky, které máme 
k dispozici. S novou úhradovou vyhláškou a navýšením sazeb DPH jsme přišli o jedenáct milionů korun, které musíme najít v rozpočtu nemocnice, abychom nehospodařili s obrovskou ztrátou," sdělila Alice Opočenská.

Petici za udržení kvality zdravotní péče v nemocnici 
a zachování dostupnosti péče pro občany spádového regionu podepsala nedávno téměř polovina zaměstnanců. „Sešla jsem se s paní Havelkovou z Dozorčí rady 
i s místostarostou Vocáskem. Oba mě vstřícně přijali," řekla iniciátorka petice Kristýna Niklová s tím, že místostarosta chce prosadit oddělení LDN a už pro to za město dělá patřičné kroky.