Rodina se rychle dostala do finanční tísně. Před onemocněním Adámka oba rodiče pracovali, platili hypotéku na menší domek a další běžné náklady. Pak se jim ze dne na den snížil příjem o téměř celý plat, protože maminka zůstala v nemocnici s Adámkem, 
a navíc se s léčbou objevilo mnoho nečekaných výdajů – neustálé cesty do nemocnice, doplatky za léky, nákupy nezbytných vitamínů, desinfekčních prostředků, roušek nebo nízkobakteriální stravy.

Pomocnou ruku jim tenkrát podali Dobří andělé prostřednictvím nadačního fondu Dobrý anděl. Od té doby jim chodí každý měsíc pravidelně finanční příspěvky. Ty jim pomáhají alespoň částečně překonat finanční problémy, které s onemocněním přišly, a mohou se více soustředit na Adámkovo vyléčení.

„Moc si vážíme lidiček se zlatým srdcem, kteří dobrovolně a s čistým úmyslem přispívají nám a ostatním rodinám v těchto těžkých chvílích. Až se náš Adámek uzdraví a situace se obrátí, 
i my se staneme Dobrým andělem," vzkazuje jeho maminka.

Přísné hygienické podmínky

Intenzivní fáze léčby trvala 9 měsíců, po tuto dobu byl Adámek častěji v nemocnici než doma. Pokud byl doma, musela rodina dodržovat přísné hygienické podmínky, neboť měl po prodělané léčbě narušenou imunitu. Kvůli možným bakteriím a plísním odstranili z domova nejrůznější „lapače prachu", ale třeba i živé rostliny. Milovaný pejsek se musel na čas odstěhovat do garáže, uklízelo se i několikrát denně a desinfekce se stala běžným přípravkem. Když byla Nikola nemocná, raději se přesunula k babičce, aby Adámka neohrozila.

Pak nastala fáze udržovací, kdy se Adámek mohl začít léčit v domácím prostředí. Do nemocnice nyní dojíždí na kontroly a chemoterapii bere v tabletkách. V září začal chodit do druhé třídy, i když tam zatím kvůli oslabené imunitě, a tudíž časté nemocnosti, hodně chybí. Dva roky od diagnózy v říjnu 2015 by měla být jeho léčba ukončena. 
I nadále se ale bude muset hodně šetřit a dojíždět na pravidelné kontroly k lékařům.

Aby Adámek pomohl najít další Dobré anděly, stal se tváří nové kampaně nadačního fondu Dobrý anděl. Vidět ho tak můžete v tiskových inzercích nebo na venkovních plakátech.

Pokud chcete i vy pomáhat rodinám s dětmi, které se vlivem rakoviny nebo jiné vážné nemoci dostaly do finanční tísně, staňte se Dobrým andělem na www.dobryandel.cz. Nadační fond předává příspěvky dárců v jejich plné výši rodinám nemocných. Navíc každý dárce vidí konkrétní příběhy rodin, kterým pomáhá.

Rozhovor s maminkou Adámka

Adámek s maminkou Hanou při focení kampaně pro nadační fond Dobrý anděl.  Dobří andělé rodině pomáhají druhým rokem, od doby, kdy se malý Adámek léčí s leukémii. Od února ho vidíte v reklamě na Dobrého anděla, fond Dobrý Anděl s ním a jeho maminkou nafotil kampaň. Maminky chlapce, Hany Novotné, jsme se zeptali, jak to všechno rodina zvládá.

Paní Novotná, váš syn Adámek nám v nové kampani pomáhá hledat Dobré anděly. Děkujeme vám za to. Jak se vám focení líbilo?

Adámek se nejdříve styděl a byl trochu nesvůj, ale spolupráce s týmem byla skvělá, optimistická atmosféra 
a Adámkovi chutnaly připravené bagetky se šunkou.

Před 15 měsíci diagnostikovali lékaři Adámkovi akutní lymfoblastickou leukémii. Krátce po nástupu do první třídy. Ihned musel podstoupit sérii chemoterapií. Jak často jste první měsíce byli v nemocnici?

První pobyt byl i se zavedením centrálního katetru kardiochirurgy, který nesmírně pomáhá při podávání chemoterapií dětem a odběrech krve. Když nejsou komplikace, léčba se zvládá ambulantně, což je pro psychiku dětí a rodičů příznivější. Na chemoterapie jsme dojížděli několikrát týdně. Nejdelší pobyt byl paradoxně na konci akutní fáze, kdy byl Adámek už hodně unavený a nemohl chodit. Tenkrát jsme byli měsíc v kuse v nemocnici.

Vážná nemoc vždy naruší chod domácnosti. Jeden rodič nemůže chodit do zaměstnání, jak to bylo ve vašem případě? Co vše se muselo změnit?

Opravdu to je dost náročné pro celou rodinu. Já měla naštěstí dobrého zaměstnavatele, který akceptoval a pomáhal, nemusela jsem dát výpověď. Manžel táhl celou rodinu nejen finančně, ale také jsme se vzájemně podporovali psychicky. Musela to zvládat i v té době 15 ti letá dcera 
a pomáhat nám s chodem domácnosti.

Dobrý anděl vám pomáhá od začátku léčby. Pamatujete si, kde jste se o pomoci dozvěděla?

Hned druhý den se mnou vyplňovala tiskopisy paní Reichlová z fakultní nemocnice Motol. V tu chvíli ale člověk skoro ani neví, co podepisuje, protože je v šoku …Ale až později nám došlo, jak je to neuvěřitelné, že se najde tolik Dobrých andělů, kteří chtějí pomáhat!

V průběhu léčby je třeba dodržovat přísné hygienické podmínky. Co vše jste pro to museli doma udělat?

Doma, i přesto, že máme nový malý domeček, jsme vše obrátili vzhůru nohama, vše vypulírovali a pak jsem denně uklízela dezinfekčními prostředky, nakoupili jsme dezinfekční mýdla, spreje, prostředky na vytírání. Převlékání hned za dveřmi bylo samozřejmé, abychom domů něco nedonesli. Všechny živé kytky šly z domu. I naše milovaná Jack russel teriérka. Už nemohla být s námi uvnitř domu. Odstěhovala se do garáže, kde jsme koupili dvířka, aby kdykoliv mohla ven.

Malého pacienta může také ohrozit běžná viróza sourozence, jak jste to v tomto případě řešili s Adámkovou sestřičkou Nikolou?

Nikča moc nemocná nebývá, ale když byla, musela na nějaký čas k babičce, aby to neohrozilo Adámka. Toto období bylo těžké i pro ni, protože většina pozornosti a péče se věnovalo Adámkovi.

Vážná nemoc malého dítěte 
s sebou nese mnoho nečekaných nákladů. Můžete nám je pro Dobré anděly více přiblížit?

Jak už jsem říkala, velká částka byla na dezinfekční přípravky, dojíždění autem do Motola, ale nejvíc asi nízko bakteriální strava, která spočívá především v převařeném, vakuovaném, sterilizovaném stavu, čerstvě uvařeném jídle, kupovali jsme pravidelně ovoce (nejčastěji granátová jablka) a zeleninu, abychom co nejvíce podpořili lepší průběh k vyléčení. Samozřejmostí byly i dárečky Adámkovi, který si zasloužil alespoň nějaké potěšení. 
U nemocných dětí se také stále měří tělesná teplota, koupili jsme teploměr-pistol, abychom ho v noci nebudili…

Po devíti měsících přešel 
z akutní fáze léčby do udržovací, která trvá dalších šestnáct měsíců. V této fázi může být dítě v domácím léčení, kde je mu podávána chemoterapie 
v tabletkách. Adámkův stav se zlepšil a mohl začít chodit dokonce do druhé třídy. Jak jste zvládli výuku první třídy, když nemohl mezi děti?

S výukou nám pomohl Motol, paní učitelka Masopustová, která měla větší trpělivost než já. Každou kontrolu na stacionáři a každý pobyt při hospitalizaci v nemocnici paní učitelka docházela 
a když to bylo jen trochu možné a Adámek se cítil dobře, učila ho. Zbytek jsme museli zvládat doma…

Adámkova imunita je stále oslabená, odráží se to na jeho aktuální školní docházce?

Adámek úspěšně nastoupil do 2. třídy ve své škole v Poděbradech, kde na něho čekalo 27 spolužáků, kteří na něho mysleli i s paní učitelkou Máčalíkovou a průběžně mu posílaly pozdravy a obrázky. Nyní chodí do školy, je častěji nemocný, jsme stále 
v kontaktu s paní učitelkou, kdyby se jí třeba zdálo, že je hodně nemocných dětí ve třídě, ve škole, museli bychom vzít Adámka na čas ze školy, abychom ho neohrožovali epidemií. Nyní má Adámek za sebou 1. pololetí se samými jedničkami a opravdu zařazení do normální výuky zvládnul moc dobře, jsme na něho hrdí.

A jak celou léčbu zvládá Adámek po psychické stránce? Jak jste mu diagnózu oznámili?

Skoro vše, co se od začátku dělo a řešilo, jsme s Adámkem probírali, jen detailů jsme ho ušetřili… Už byl 6 a půl letý a byl dost zvídavý 
a chtěl vše vysvětlovat. Ale celkově to možná bral lépe než já… Stále slyším jeho slova, když dostal diagnózu 
a já nevydržela nebrečet. „Maminko, nebreč, vždyť paní doktorka říkala, že budu za 9 měsíců zdravý!," A s touhle myšlenkou a pozitivním postojem jsme se snažili přečkat nejhorší období našeho života. Děkujeme všem Dobrým Andělům za to, že jsou!