„A to i přesto, že je matky na dlouhé hodiny opouští a vrací se jen, aby mláďata nakojila. Bezdůvodnému soucitu a neznalosti lidí se ale ubránit nedokážou," přiblížila problém chybného jednání domnělých zachránců ošetřovatelka vlašimské stanice Českého svazu ochránců přírody Lucie Bohatá.

Ti, kdo mláďata zajíců do stanice přinášejí, se často mylně nechávají dojmout roztomilým tvorem s ustrašeným pohledem, který zůstal sám. „Každoročně přijmeme deset i více mláďat zajíce. Nejčastěji kvůli pokousání psem či kočkou, anebo odebrání z neznalosti. Zaječka totiž mláďata po většinu dne nechává samotné a vrací se k nim jen jednou či dvakrát denně na krmení," popsala Bohatá.

Problém se začleněním

Ochránci přírody se setkávají i s tím, že se nálezci také pokouší mláďata sami odchovat, anebo je předávají do záchranných stanic. Úspěšnost odchovů je ale kvůli nedokonalým náhražkám mléka a specifickým potřebám mláďat malá. Zajíci, které se podaří vypustit zpět do přírody, mohou mít navíc problém se začleněním se mezi divoké zajíce.

„Každý, kdo malého ušáka bezdůvodně odchytne, tak mláděti uškodí a může jej svým jednáním i zabít," upozornila Lucie Bohatá a dodala, že letos zatím do stanice přijali jen jedno mládě zajíce. Hlavní sezona mláďat však teprve přijde. Mládě ochranáři předali chovateli zajíců, který se ho pokouší podložit náhradní zaječí matce, což se ne vždy povede. Omezený počet chovaných samic má totiž už svá vlastní podobně stará mláďata.

Jak se zachovat?

Jak se tedy při nálezu malého chlupáče zachovat? „Když mládě není zraněné anebo poblíž neleží uhynulá matka, tak pomoc nepotřebuje. Nesahejte na něj a odejděte. Pokud si nejste jistí, můžete zavolat do záchranné stanice, kde vám poradí podle konkrétní situace.

Máte-li už mládě doma, nekrmte jej a co nejdříve to nahlaste ochráncům. „Nevhodné krmení může mláděti způsobit vážné zažívací problémy vedoucí k úhynu," poradila Lucie Bohatá s tím, že lidé by si také měli hlídat své psy, kočky a také děti. Ty totiž odnášejí malé zajíčky z hnízd vůbec nejčastěji.

Karel Chlumec