Několik dalších se pak přímo v útulku narodilo kočce, kterou někdo ve vysokém stupni březosti vyhodil na ulici. Útulek přitom není na tak velké množství přijatých koček vůbec stavěný, oficiální kapacita pro kočky je totiž pouhých deset míst.

V současné době se ale v útulku nachází víc koček než psů… „Doslova praskáme ve švech," povzdychla si Jaroslava Tichá. „A to jsme si s kolegou zrovna nedávno pochvalovali, že nás sezona koťat letos snad úplně minula."

Vedoucí útulku se už dva týdny pořádně nevyspala. Každé čtyři hodiny totiž musí jít, připravit krupičku a nakrmit čtyři hladové krky. Ve svém domácím depozitu se už víc než čtrnáct dní stará o čtveřici koťat, která se do útulku dostala v opravdu nízkém věku, kdy ještě nebyla schopna přijímat pevnou stravu. Péči o koťátka Jaroslavě Tiché usnadnila kočka Liliana, jíž má vedoucí útulku také doma a která zrovna kojila vlastní koťata. A bez váhání přijala i malé přivandrovalce…

Koťata nejlépe snášejí krupičku

Velká milovnice zvířat a koček obzvlášť má s raným kotěcím věkem spoustu zkušeností, doma z lahvičky odkojila už desítky koťat. Nejlépe prý snášejí krupičku. „Vyzkoušela jsem spoustu mléčných výrobků, ale dětská krupička se mi osvědčila nejvíc. Zasytí je a nemají po ní průjem," vysvětlila Jaroslava Tichá.

Ačkoli jí péče o malé kočičí drobečky nevadí, byla by mnohem raději, kdyby se k ní tolik koťat nikdy nedostalo. Apeluje proto na všechny majitele koček, aby své čtyřnohé miláčky nechávali vykastrovat. „Kastrace není nijak náročný zákrok a ani finančně nikoho nezruinuje," připomněla Jaroslava Tichá a doplnila, že každá kočka, která se do mělnického útulku dostane a není vykastrovaná, putuje dříve či později k veterináři, kde ke kastraci dojde.

Určité stereotypy a nesmyslné mýty

Jde přitom nejen o zabránění nežádoucímu množení kočičí populace, ale také 
o zdraví a kvalitnější život zvířete. Vykastrovaná kočka je spokojenější, méně se toulá a kocouři nemají důvod pouštět se do nebezpečných bojů o samičku. Podle Jaroslavy Tiché však v myšlení mnoha lidí stále přetrvávají určité stereotypy a nesmyslné mýty. Což potvrdilo i nedávné setkání s jednou  zájemkyní o kočku.

„Přišla k nám paní ve středním věku a chtěla po nás dvě nekastrované kočky," pustila se vedoucí útulku do vyprávění. „Vysvětlila jsem jí, že všechny dospělé kočky v útulku jsou kastrované a že i kdybychom jí dali koťátka, požadovali bychom podepsání prohlášení, že je v dospělosti nechá vykastrovat."

Na přímou otázku, proč dotyčná požaduje nekastrovanou kočku, přišla opravdu nečekaná odpověď. „Ta paní prohlásila, že kvůli nám a lidem, jako je Marta Kubišová, se na vesnicích přemnožili potkani. Myši a další hlodavce totiž prý chytají pouze nekastrované kočky, které zrovna mají koťata," kroutila Jaroslava Tichá nevěřícně hlavou.  „To je ale absolutní nesmysl. Sama mám kastrovaného kocoura a myši nám domů nosí. Lov ho totiž baví," uzavřela s tím, že dotyčná zájemkyně z útulku odešla 
s prázdnou.