Instalace kompletně nové technologie, kromě samotné její montáže, vyžaduje i velký objem bouracích a stavebních prací. Mimo jiné se to týká například zásobníku na štěpku či úpravy jeho okolí a také komunikací pro pěší i vozidla. „Rekonstrukce centrální vlašimské kotelny bude stát dvacet milionů korun a její součástí je také nákup nového kotle na spalování štěpky," připomněl starosta Vlašimi Luděk Jeništa.

Vyzdvihl dále, že nová technologie sníží množství emisí vypouštěných do ovzduší a výrazně zlepší také ekonomiku provozu. Také obsluha kotle si nejspíš modernu bude pochvalovat, protože se zásadně zvýší celkový komfort systému vytápění.

Jak ale starosta Vlašimi a současně senátor Luděk Jeništa připomněl, ekologie také něco stojí a záměr přebudování kotelny na moderní a přírodu chránící zařízení, je cenově náročnější. Jenže také tohle negativum bude vyváženo právě už zmiňovanou hospodárností samotného spalování a jeho šetrností k přírodě. A právě proto se díky tomu výrazně zkrátí návratnost celkových investic do této akce.

Ve Vlašimi kromě nové centrální kotelny rekonstruovali také rozvody tepla do bytových domů. Kvůli tomu ze země zmizelo potrubí, jehož trasu bylo možné určit kvůli rozteklému sněhu. Nové potrubí je už izolované a tím se sníží ztráty tepelné energie a ušetří i náklady dodavatelů a potažmo i odběratelů tepla.

Karel Chlumec