VYBERTE SI REGION

Nová regionální potravina 
má výjimečnou chladivou chuť

Jesenice - Plát listového těsta, charakteristický svou křehkostí a zlatavou barvou, s náplní dodávající výjimečnou chladivou chuť. Náplň je nugátová a dává se také do poctivých čokoládových pralinek. Takže se vám listový nugátový řez opravdu rozplyne na jazyku.

22.6.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
6 fotografií
Žáci ISŠ Jesenice vyrábějí regionální potravinu listový nugátový řez

Žáci ISŠ Jesenice vyrábějí regionální potravinu listový nugátový řezFoto: Deník/Šárka Hoblíková

Proto za tento nový výrobek právem získala Střední integrovaná škola v Jesenici na Rakovnicku ocenění Regionální potravina Středočeského kraje v kategorii Cukrářské výrobky. Celkem porota hodnotila 130 výrobků od 36 výrobců.

Nápad na nový výrobek většinou začíná u učitele odborného výcviku. Ani v Jesenici to nebylo výjimkou. Zákusek vytvořila učitelka odborného výcviku Marie Poláková: „Je to velká zodpovědnost a zároveň i výzva. Dávala jsem si a představovala dohromady chutě, barvy i náplně. Pak jsem žákyním prvního ročníku navrhla, že bychom mohli vyzkoušet nový výrobek a pokud by se povedl, přihlásíme se do soutěže o regionální potravinu. Samozřejmě po dohodě s ředitelkou Evou Tomkovou. "

Ve hře byly dva výrobky. Zvítězil listový nugátový řez. Konečná podoba se dolaďovala ještě během výroby se žákyněmi. „Po prvním ochutnání jsme zjistili, že je nutné ubrat cukr," dodala Poláková. To vše se událo na konci května, takže příliš času nebylo. Účast v takovéhle soutěži si vůbec žádá čas a ten je nutné najít mezi výukou podle školních osnov. Přesto je to cenná zkušenost.

Role technologa

„Soutěž nám dala možnost dostat se do role technologa a být u vzniku nových technologií krémů a náplní a celkového složení výrobku i jeho vzhledu," vysvětlovala Marie Poláková. Úspěch Jeseničtí vůbec nečekali a také je pořádně překvapil.

Z ocenění nevytěží jen škola, ale také žáci například při soukromém podnikání. Naučí se, jak se odlišit od ostatních výrobců a sami navrhnout a vytvořit jiný výrobek. Listový nugátový řez se posupně naučí všechny ročníky.

„Snažíme se nastavit žákům co nejlepší podmínky ve všech oborech. V oboru Cukrář a cukrářská výroba pracují ve dvou fiktivních firmách, mají spoustu odborných exkurzí a stáží i soutěží s jinými školami. Ale tahle soutěž jim dala možnost přemýšlet, jak se uplatnit na trhu práce, vydat něco ze sebe, vymyslet samostatně něco nového a tím pomoci sobě i škole, proto jsme se do soutěže už podruhé přihlásili," vysvětlila ředitelka Integrované střední školy v Jesenici Eva Tomková důvody přihlášení do soutěže.

Poprvé získala škola značku Regionální potravina Středočeského kraje vloni za smetanovou roládu.

Výrobní postup

Nový zákusek je založený na vlastní výrobě listového těsta. Na něm jsou tři druhy krémů. První z nich je žloutkový nugátový.

Příprava zákusku vyžaduje zvláštní výrobní postup. Vše se musí totiž složit rychle a zatepla. Na plátu je základní žloutkový krém s lískooříškovou náplní. Na něm klasický žloutkový. Vše uzavírá nugátová smetanová náplň založená na technologii pařížského krému. Estetickou tečkou jsou asymetrické vlnky navrchu. Úplně posledním krokem je řádné vychlazení.

Podle popisu postupu se může zdát, že nový zákusek je náročný na přípravu. Ale to Marie Nováková vyvrátila: „Zjistila jsem, že to nakonec zvládnou i žákyně prvního ročníku. Jen je nutné zvolit si správný postup, aby jednotlivé úkony na sebe navazovaly. Tady to znamená nejprve upéct listové pláty a uvařit nugátový žloutkový krém."

Novou regionální potravinu od jesenických cukrářů budete moci ochutnat na všech akcích, kde se škola představuje.

Regionální potravina- vyhlašuje ji ministerstvo zemědělství
- účastníci se do soutěže přihlašují přes regionální agrární komory, v tomto případě přes OAK Příbram
- vítěz získává značku a může ji používat po dobu čtyř let
- výrobek nesmí vyrábět nikdo jiný
- cílem je podpora malých a středních podnikatelů
- výrobky posuzuje komise a hodnotí je v osmi kategoriích
- výrobci a dodavatelé surovin musí být ze Středočeského kraje
- jeseničtí například spolupracují s Mlýnem Čistá a dalšími osvědčenými dodavateli

Čtěte také: Potravin roku má kraj osm. Mléčný výrobek letos chybí

Autor: Šárka Hoblíková

Místo události:
22.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
57

Senát schválil zákaz kouření v restauracích. Zbývá podpis prezidenta

Ilustrační foto.

Šok. Brazilská policie našla spálené tělo zpěvačky hitu Lambada

AKTUALIZOVÁNO

Podívejte se na pustý stadion před zbouráním. Nástupce je ve hvězdách

Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Miliardové dostihy. Real už není nejbohatším klubem. Kdo ho zastínil?

Vlastní nejlepšího fotbalistu světa Cristiana Ronalda, vyhrál milionářskou Ligu mistrů, přesto byl Real Madrid sesazen z trůnu. Alespoň co se týče příjmů. Nejbohatším fotbalovým klubem se stal za minulou sezonu podle žebříku společnosti Deloitte Manchester United.

Lavina na italský hotel spadla, když už hosté měli sbaleno

Řím - Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit. Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies