VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nová regionální potravina 
má výjimečnou chladivou chuť

Jesenice - Plát listového těsta, charakteristický svou křehkostí a zlatavou barvou, s náplní dodávající výjimečnou chladivou chuť. Náplň je nugátová a dává se také do poctivých čokoládových pralinek. Takže se vám listový nugátový řez opravdu rozplyne na jazyku.

22.6.2014
SDÍLEJ:

Žáci ISŠ Jesenice vyrábějí regionální potravinu listový nugátový řezFoto: Deník/Šárka Hoblíková

Proto za tento nový výrobek právem získala Střední integrovaná škola v Jesenici na Rakovnicku ocenění Regionální potravina Středočeského kraje v kategorii Cukrářské výrobky. Celkem porota hodnotila 130 výrobků od 36 výrobců.

Nápad na nový výrobek většinou začíná u učitele odborného výcviku. Ani v Jesenici to nebylo výjimkou. Zákusek vytvořila učitelka odborného výcviku Marie Poláková: „Je to velká zodpovědnost a zároveň i výzva. Dávala jsem si a představovala dohromady chutě, barvy i náplně. Pak jsem žákyním prvního ročníku navrhla, že bychom mohli vyzkoušet nový výrobek a pokud by se povedl, přihlásíme se do soutěže o regionální potravinu. Samozřejmě po dohodě s ředitelkou Evou Tomkovou. "

Ve hře byly dva výrobky. Zvítězil listový nugátový řez. Konečná podoba se dolaďovala ještě během výroby se žákyněmi. „Po prvním ochutnání jsme zjistili, že je nutné ubrat cukr," dodala Poláková. To vše se událo na konci května, takže příliš času nebylo. Účast v takovéhle soutěži si vůbec žádá čas a ten je nutné najít mezi výukou podle školních osnov. Přesto je to cenná zkušenost.

Role technologa

„Soutěž nám dala možnost dostat se do role technologa a být u vzniku nových technologií krémů a náplní a celkového složení výrobku i jeho vzhledu," vysvětlovala Marie Poláková. Úspěch Jeseničtí vůbec nečekali a také je pořádně překvapil.

Z ocenění nevytěží jen škola, ale také žáci například při soukromém podnikání. Naučí se, jak se odlišit od ostatních výrobců a sami navrhnout a vytvořit jiný výrobek. Listový nugátový řez se posupně naučí všechny ročníky.

„Snažíme se nastavit žákům co nejlepší podmínky ve všech oborech. V oboru Cukrář a cukrářská výroba pracují ve dvou fiktivních firmách, mají spoustu odborných exkurzí a stáží i soutěží s jinými školami. Ale tahle soutěž jim dala možnost přemýšlet, jak se uplatnit na trhu práce, vydat něco ze sebe, vymyslet samostatně něco nového a tím pomoci sobě i škole, proto jsme se do soutěže už podruhé přihlásili," vysvětlila ředitelka Integrované střední školy v Jesenici Eva Tomková důvody přihlášení do soutěže.

Poprvé získala škola značku Regionální potravina Středočeského kraje vloni za smetanovou roládu.

Výrobní postup

Nový zákusek je založený na vlastní výrobě listového těsta. Na něm jsou tři druhy krémů. První z nich je žloutkový nugátový.

Příprava zákusku vyžaduje zvláštní výrobní postup. Vše se musí totiž složit rychle a zatepla. Na plátu je základní žloutkový krém s lískooříškovou náplní. Na něm klasický žloutkový. Vše uzavírá nugátová smetanová náplň založená na technologii pařížského krému. Estetickou tečkou jsou asymetrické vlnky navrchu. Úplně posledním krokem je řádné vychlazení.

Podle popisu postupu se může zdát, že nový zákusek je náročný na přípravu. Ale to Marie Nováková vyvrátila: „Zjistila jsem, že to nakonec zvládnou i žákyně prvního ročníku. Jen je nutné zvolit si správný postup, aby jednotlivé úkony na sebe navazovaly. Tady to znamená nejprve upéct listové pláty a uvařit nugátový žloutkový krém."

Novou regionální potravinu od jesenických cukrářů budete moci ochutnat na všech akcích, kde se škola představuje.

Regionální potravina- vyhlašuje ji ministerstvo zemědělství
- účastníci se do soutěže přihlašují přes regionální agrární komory, v tomto případě přes OAK Příbram
- vítěz získává značku a může ji používat po dobu čtyř let
- výrobek nesmí vyrábět nikdo jiný
- cílem je podpora malých a středních podnikatelů
- výrobky posuzuje komise a hodnotí je v osmi kategoriích
- výrobci a dodavatelé surovin musí být ze Středočeského kraje
- jeseničtí například spolupracují s Mlýnem Čistá a dalšími osvědčenými dodavateli

Čtěte také: Potravin roku má kraj osm. Mléčný výrobek letos chybí

Autor: Šárka Hoblíková

Místo události:
22.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš
17 7

Median: Drahoš by ve druhém kole prezidentské volby porazil Zemana

Afričtí uprchlíci na ostrově Lampedusa. Prostředky na jejich život si pro sebe inkasovala italská mafie.
1

Libyjští pašeráci lidí cpou do lodí rekordní počty uprchlíků

Krev v mobilech? Suroviny pro baterie se těží v drastických podmínkách

Věděli jste, odkud pochází suroviny pro mobily, notebooky, nebo televize? Přichází totiž nová doba železná. O kontrolu nad těžbou a obchodem s kovy, ze kterých se vyrábí plošné spoje do elektronických přístrojů, se vedou tvrdé boje, na jejímž počátku jsou zubožené děti v afrických dolech a na konci spokojení uživatelé se smartphony. Z celosvětového byznysu profituje Čína, zásoby ale nejsou nekonečné.

Zeman má dalšího soupeře. Pana Škodu Vratislava Kulhánka

Miloši Zemanovi přibývají silní soupeři. Vedle bývalého předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše je to Vratislav Kulhánek, bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto. Jako prezidentského kandidáta ho zítra představí Občanská demokratická aliance podnikatele Pavla Sehnala.

DOTYK.CZ

První světovou válku roznítil nedomrlý intelektuál, který dožil v Čechách

Jeho kulka rozpoutala válku, které podlehlo 40 milionů nešťastníků. Sarajevský atentátník Gavrilo Princip byl bystrý chlapec, v Srbsku dodnes obdivovaný – jmenují se po něm ulice a náměstí. Ovšem mučedníkem se nestal, v době atentátu byl totiž nezletilý a tudíž nemohl dostat oprátku. Princip dožil v Čechách, v terezínské pevnosti, kde jeho tělo rozežírala tuberkulóza a duši sžírala samota i zlé zprávy o válečném osudu jeho milované země.

Stížností na zubaře přibývá, lidem vadí špatná čeština a drahé služby

Jsme zahlceni stížnostmi od pacientů, hlásí Česká stomatologická komora. Každý měsíc jich prý dostanou několik. Stížnosti směřují hlavně na kolegy z cizích zemí. Důvody: zubaři nerozumí dobře česky, další lidem nutí příliš drahé výkony. U některých lékařů se navíc provalilo, že nemají specializaci, kterou uvádějí na vizitce. To by mělo skončit, slibují stomatologové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies