VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nová regionální potravina 
má výjimečnou chladivou chuť

Jesenice - Plát listového těsta, charakteristický svou křehkostí a zlatavou barvou, s náplní dodávající výjimečnou chladivou chuť. Náplň je nugátová a dává se také do poctivých čokoládových pralinek. Takže se vám listový nugátový řez opravdu rozplyne na jazyku.

22.6.2014
SDÍLEJ:

Žáci ISŠ Jesenice vyrábějí regionální potravinu listový nugátový řezFoto: Deník/Šárka Hoblíková

Proto za tento nový výrobek právem získala Střední integrovaná škola v Jesenici na Rakovnicku ocenění Regionální potravina Středočeského kraje v kategorii Cukrářské výrobky. Celkem porota hodnotila 130 výrobků od 36 výrobců.

Nápad na nový výrobek většinou začíná u učitele odborného výcviku. Ani v Jesenici to nebylo výjimkou. Zákusek vytvořila učitelka odborného výcviku Marie Poláková: „Je to velká zodpovědnost a zároveň i výzva. Dávala jsem si a představovala dohromady chutě, barvy i náplně. Pak jsem žákyním prvního ročníku navrhla, že bychom mohli vyzkoušet nový výrobek a pokud by se povedl, přihlásíme se do soutěže o regionální potravinu. Samozřejmě po dohodě s ředitelkou Evou Tomkovou. "

Ve hře byly dva výrobky. Zvítězil listový nugátový řez. Konečná podoba se dolaďovala ještě během výroby se žákyněmi. „Po prvním ochutnání jsme zjistili, že je nutné ubrat cukr," dodala Poláková. To vše se událo na konci května, takže příliš času nebylo. Účast v takovéhle soutěži si vůbec žádá čas a ten je nutné najít mezi výukou podle školních osnov. Přesto je to cenná zkušenost.

Role technologa

„Soutěž nám dala možnost dostat se do role technologa a být u vzniku nových technologií krémů a náplní a celkového složení výrobku i jeho vzhledu," vysvětlovala Marie Poláková. Úspěch Jeseničtí vůbec nečekali a také je pořádně překvapil.

Z ocenění nevytěží jen škola, ale také žáci například při soukromém podnikání. Naučí se, jak se odlišit od ostatních výrobců a sami navrhnout a vytvořit jiný výrobek. Listový nugátový řez se posupně naučí všechny ročníky.

„Snažíme se nastavit žákům co nejlepší podmínky ve všech oborech. V oboru Cukrář a cukrářská výroba pracují ve dvou fiktivních firmách, mají spoustu odborných exkurzí a stáží i soutěží s jinými školami. Ale tahle soutěž jim dala možnost přemýšlet, jak se uplatnit na trhu práce, vydat něco ze sebe, vymyslet samostatně něco nového a tím pomoci sobě i škole, proto jsme se do soutěže už podruhé přihlásili," vysvětlila ředitelka Integrované střední školy v Jesenici Eva Tomková důvody přihlášení do soutěže.

Poprvé získala škola značku Regionální potravina Středočeského kraje vloni za smetanovou roládu.

Výrobní postup

Nový zákusek je založený na vlastní výrobě listového těsta. Na něm jsou tři druhy krémů. První z nich je žloutkový nugátový.

Příprava zákusku vyžaduje zvláštní výrobní postup. Vše se musí totiž složit rychle a zatepla. Na plátu je základní žloutkový krém s lískooříškovou náplní. Na něm klasický žloutkový. Vše uzavírá nugátová smetanová náplň založená na technologii pařížského krému. Estetickou tečkou jsou asymetrické vlnky navrchu. Úplně posledním krokem je řádné vychlazení.

Podle popisu postupu se může zdát, že nový zákusek je náročný na přípravu. Ale to Marie Nováková vyvrátila: „Zjistila jsem, že to nakonec zvládnou i žákyně prvního ročníku. Jen je nutné zvolit si správný postup, aby jednotlivé úkony na sebe navazovaly. Tady to znamená nejprve upéct listové pláty a uvařit nugátový žloutkový krém."

Novou regionální potravinu od jesenických cukrářů budete moci ochutnat na všech akcích, kde se škola představuje.

Regionální potravina- vyhlašuje ji ministerstvo zemědělství
- účastníci se do soutěže přihlašují přes regionální agrární komory, v tomto případě přes OAK Příbram
- vítěz získává značku a může ji používat po dobu čtyř let
- výrobek nesmí vyrábět nikdo jiný
- cílem je podpora malých a středních podnikatelů
- výrobky posuzuje komise a hodnotí je v osmi kategoriích
- výrobci a dodavatelé surovin musí být ze Středočeského kraje
- jeseničtí například spolupracují s Mlýnem Čistá a dalšími osvědčenými dodavateli

Čtěte také: Potravin roku má kraj osm. Mléčný výrobek letos chybí

Autor: Šárka Hoblíková

Místo události:
22.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jiří Kajínek po propuštění z vězení
15 34

O Kajínkovi píšou až v Texasu. Prezident omilostnil vraha, reagují v cizině

Pavel Bělobrádek
2 7

Český vicepremiér Bělobrádek se zúčastní sudetoněmeckého sjezdu

Britové vypustili největší vzducholoď světa. Je delší než Airbus A380

/FOTOGALERIE/- Britský Airlander 10 je se svými 92 metry delší než největší Airbus A380. A samozřejmě je také největší vzducholodí dneška. Nyní je po loňské havárii opět zpátky ve hře o komerční nasazení. Absolvoval totiž bez potíží svůj v pořadí třetí zkušební let.

DOTYK.CZ

Auroru, symbol bolševické revoluce, seřídil mág z Moravského Krasu

Aurora, to je latinsky záře. Křižník Aurora, který se v bolševické symbolice zařadil po bok Lenina či symbolu srpu a kladiva, spustili na vodu přesně před 117 lety. Tříkomínové plavidlo historicky zazářilo v 9.45 hodin večer 7. listopadu 1917, kdy svými výstřely zahájilo bolševický puč známý jako Velká říjnová revoluce. Nebýt ale renomované firmy Erich Roučka z Blanska, možná by dějiny vypadaly jinak.

Jiná tvář Manchesteru: solidarita i jídlo zdarma

Po úterním bombovém útoku v hale v britském Manchesteru ve městě nezavládl jen smutek a beznaděj. Tragická událost naopak ukázala pozitivní reakce místních obyvatel a snahu pomoci.

Sněmovna by mohla navrhnout na vyznamenání Vlka a Sáblíkovou

Sněmovna by mohla navrhnout prezidentu Miloši Zemanovi na státní vyznamenání kardinála Miloslava Vlka in memoriam, rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou a folklorní zpěvačku Jarmilu Šulákovou in memoriam. Na předběžném seznamu, jenž čítá celkem 39 jmen a který dnes projednal organizační výbor, figurují také historik Petr Čornej, psychiatr Cyril Höschl nebo bývalý hokejový brankář Jiří Holeček. Sněmovna by měla o kandidátech hlasovat v červnu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies