Přímo v pražském hotelu Ambassador na Svatováclavské slavnosti převzali ředitel pivovaru Pavel Benák a sládek Bohumil Valenta ocenění za jedenáctistupňový tmavý ležák, který se umístil v soutěži České pivo na druhém místě. „Ocenění si samozřejmě vážíme. Musím konstatovat, že na všech soutěžích, kde jsme se letos zúčastnili, jsme získali  nějaké ocenění. A to už určitě není náhoda," řekl sládek Valenta.

Soutěž České pivo má opravdu velkou prestiž. Je jediná svého druhu, kterou pořádá Český svaz pivovarů 
a sladoven (ČSPS). Vzorky piv posuzovalo 24 pivovarských expertů, přičemž z každého pivovaru byl mezi hodnotiteli maximálně jeden zástupce.

V kategorii tmavá piva, kde byla soustředěna výčepní piva a ležáky, zvítězilo pivo Zubr Classic. Za druhou nymburskou jedenáctkou na děleném třetím místě skončily Bernard, Černý ležák s jemnými kvasnicemi z produkce Rodinného pivovaru Bernard 
a Litovel Dark, tmavé pivo 
z Pivovaru Litovel.

„Připomněl bych, že tato soutěž je jedinou akcí, kterou pořádá Český svaz pivovarů a sladoven. Patří do našeho dlouhodobého projektu České pivo - naše pivo. Jeho základním smyslem je nejen o našem pivu informovat co nejširší veřejnost, ale trvale zlepšovat také image českého piva," upřesnil Jan Veselý, předseda ČPSP.

Ještě před soutěží České pivo 2012 se nymburský pivovar zúčastnil také Dočesné v Žatci. I tam zabodoval. „Světlý ležák v součtu hodnocení laiků
i odborníků skončil ve své kategorii na druhém místě. Celkem se vybíralo ze 34 vzorků," řekl Valenta.

Letošní úspěchy nymburského piva

Nejlepším nealko pivem se stal nymburský Střízlík na červnovém klání 
v Českých Budějovicích České pivo 2012. Světlá jedenáctka skončila na druhém místě v konkurenci 35 vzorků na soutěži, druhý byl také Něžný Barbar, a to jak v kategorii polotmavých piv, tak v soutěži, kde piva ochutnávali novináři a známé osobnosti. Pátou medaili a také příjemný výherní soudek přivezla nymburská delegace za třetí místo tmavého ležáku.

V únoru se v Táboře konala soutěž Pivní pečeť. Světlý Francinův ležák získal druhé místo nejen ve své kategorii ležáků, ale také v absolutním pořadí. „O prestiži soutěže svědčí také to, že Francinův ležák prošel několika koly degustace a skončil druhý mezi 51 vzorky piv. Přitom anonymními degustátory byli sládkové z pivovarů, odborníci z Vysoké školy chemicko technologické a další specialisté," uvedl sládek nymburského pivovaru Bohumil Valenta.

Druhé místo si přivezl také tmavý ležák. Ani další nymburská piva však nezklamala. Do finálové šestice se ve svých kategoriích dostal třinácti stupňový Bogan, polotmavý speciál Něžný Barbar, novinka nealko pivo a nefiltrované pivo.  „Jsou to nejlepší výsledky v tomto prestižním klání minimálně za posledních deset let. Potvrzují už několikrát prověřený fakt, že kvalita nymburského piva se neustále zvyšuje," řekl ředitel nymburského pivovaru Pavel Benák.