Někteří sociální demokraté by v čele kraje rádi viděli náměstka kladenského primátora Zdeňka Syblíka. Ten ale ještě není rozhodnut, zda se do klání o volební jedničku zapojí.

"Myslím si, že je to i povinnost, aby to někdo vzal a dal konečně dohromady. Musíme se sjednotit. Nezáleží tolik na lídrovi, ale na celé kandidátce. Ano, přijal bych to a zvedl bych tuto hozenou rukavici," řekl Řihák. Pokud by uspěl nejen v nominačním procesu, ale také u voličů a povolební jednání mu vynesla hejtmanské křeslo, musel by odstoupit z funkce starosty.

Jméno příbramského starosty v souvislosti s novou kandidátkou vyslovil jako první dosavadní předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš, který byl v minulosti označován za blízkého spolupracovníka vazebně stíhaného Ratha a který se už o funkci šéfa krajské ČSSD nebude znovu ucházet. Řiháka do čela kandidátky zatím nominovala místní organizace ČSSD v Cerhenicích na Kolínsku, kde je starostou další někdejší Rathův spojenec Marek Semerád.

"Stará parta Davida Ratha a Richarda Dolejše tlačí jako velkou naději na očištění sociální demokracie starého matadora Josefa Řiháka," komentoval výběr kandidáta hejtmančin náměstek pro dopravu Robin Povšík, který by v čele kandidátky viděl raději Moravčíkovou.

Ta potvrdila, že se do boje o post volební jedničky zapojí. "Myslím si, že Zuzana Moravčíková odvádí dobrou práci, je slušná a má velkou šanci volebním lídrem být," uvedl Povšík. Podle něj nyní v krajské ČSSD svádí boj skupina, které jde o vlastní zájmy, s částí strany, jež se snaží chovat slušně a dobře pracovat.

Dolejš míní, že volebním lídrem musí být někdo, kdo nesedí v nynější krajské radě. To by ze hry vylučovalo Moravčíkovou. Jejím kritikům vadí, že dříve řídila kraj spolu s Rathem a po jeho zatčení odmítla rezignovat. "To nebylo o tom získat novou funkci a začít si ji užívat, ale převzít kraj v situaci, kdy se ocital v dost zásadních vnitřních problémech," podotkl Povšík.

Řihák míní, že kandidátů nakonec může být více, klidně čtyři až pět na post volebního lídra a stejný počet na předsedu krajské organizace. "Nemyslím si, že bychom na tom byli personálně špatně," dodal.

Oslovení sociální demokraté se ale vesměs shodli, že nakonec půjde jen o dvě jména - Moravčíkovou a Řiháka. Třetím možným kandidátem je Syblík, je ale otázkou, jakou má podporu u svých spolustraníků. "Nebyl jsem s nikým svázán, proto zájem o moji osobu narůstá, nicméně já ještě rozhodnut nejsem," řekl Syblík. Podle něj půjde i o to, jak bude kandidátka obsazena.

Středočeská ČSSD bude volit nové vedení na mimořádné konferenci 4. července, schvalování nové kandidátky je plánováno 12. července. Do konce tohoto týdne by měly vybrat kandidáty na lídra okresní konference ČSSD. K vyvození odpovědnosti za Rathovu korupční kauzu krajskou ČSSD vyzvalo stranické ústředí.

Policie viní Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku. Spolu s ním stíhá dalších sedm lidí, například bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou či někdejšího poslance Petra Kotta.