Bezdomovci si budou muset vyhledat teplé místo. V okresních městech ve Středočeském kraji se snaží být na ně připraveni. Spolupracují s městskými strážníky a i místními charitami.

Strážníci pravidelně procházejí před zimou ulice Mladé Boleslavi. „Celkem tu máme 76 bezdomovců, z nichž pouze devět přespává ve středisku Naděje," informovala mluvčí Mladé Boleslavi Hana Koišová. Ze 76 lidí bez domova se jedná o šestnáct cizinců a tři ženy.

Středisko Naděje poskytuje své služby už 15 let. Zatímco v roce 2005 poskytli v mladoboleslavské pobočce dva tisíce noclehů, v roce 2012 to bylo skoro šest tisíc.

„Neustále roste i počet poskytnutých služeb v nízkoprahovém denním centru. Stávající kapacita je tu zcela zaplněná. Lidé nespí jen na 16 lůžkách, ale i na dalších devíti přistýlkách různě po chodbách," sdělila oblastní ředitelka Naděje Milena Havrdová.

V největších mrazech zde umožňují přežít noc i v denním centru, ale i tak je kapacita naplněna a s přicházejícím zimním počasí bude klientů ještě přibývat.

Projekty pro lidi bez přístřeší

V Berouně přesný počet bezdomovců neznají, ale budou jich desítky. Kvůli tomu, že město leží jako první zastávka na hlavní železniční trati Praha - Plzeň, dostávají se sem lidé bez domova snáze. Problematiku vedení města řeší pouze v případě alkoholu.

„Strážníci řeší problémy zejména s těmi, kteří nedodržují vyhlášku o požívání alkoholu na veřejném prostranství. Potom také drobné krádeže," vysvětlila mluvčí Berouna Pavla Švédová.

Počet lidí bez domova
Beroun desítky
Benešov 30
Kladno 10
Kolín 15 20
Kutná Hora 150
Mělník 5
Mladá Boleslav 76
Příbram desítky
Rakovník neevidují

Způsob, jak vykázat bezdomovce z veřejných prostranství, neexistuje. Město alespoň podporuje organizace, které připravují projekty pro lidi bez přístřeší. Loni tu fungoval projekt Teplá židle, kdy i v největších mrazech mohli lidé bez domova přečkat v prostorách Komunitního centra.

Farní charitě letos přispěli takřka 700 tisíc korun. Zástupci této charity plánovali rozšíření o dalších šest lůžek, ale kvůli záporným reakcím obyvatel Berouna se rozhodli tento projekt neuskutečnit.

Přes sto padesát bezdomovců aktivně dochází do klientského centra v Kutné Hoře. Odhadovaný skutečný počet se pohybuje kolem dvou set padesáti. Do ulic pravidelně vyráží i dva terénní pracovníci.

„Obecně s bezdomovci problémy nemáme. Jejich problémy řeší Komunitní plán, konkrétně pak klientské centrum Oblastní charity, kde ale jejich počet převyšuje kapacitu," uvedla místostarostka Kutné Hory Dana Vepřková. Během jednoho dne je třeba obsloužit až třicet lidí, kapacita je ovšem pouze deset.

Dalším zařízením v Kutné Hoře je noclehárna pro muže, která má nedostačující kapacitu osm lidí. V příštím roce se ale plánuje stavba Azylového domu pro matky s dětmi. Až přijdou třeskuté mrazy, nabídne oblastní charita služby a prostory noclehárny i o víkendu a vždy po celý den. Loni například uspořádali sbírku jídla a vařili polévku.

Kapacity ubytoven nestačí

Podle odhadů se v Kolíně pohybuje až 20 bezdomovců. Vedení města s dalšími organizacemi aktuálně dává dohromady analýzu této cílové skupiny. Z nich potom vyvodí závěry pro další koncepční práci města.

„Zřizujeme Ubytovnu pro osoby bez přístřeší. Bezpečný prostor zde najdou jak lidé, kteří se doslova ocitli na ulici, tak lidé, kteří jsou bezprostředně ztrátou bydlení ohroženi," poznamenal vedoucí sociálního odboru Kolína Ivan Černovský.

Kapacita ubytovny je 40 lidí a potom je k dispozici i noclehárna pro deset osob. Pokud je to možné, snaží se ostatní zabezpečit prostřednictvím soukromých ubytovacích zařízení. Dále pak městští strážníci v rámci projektu Bezpečný Kolín pravidelně sledují lidi bez domova. V zimě přispívá Komise zdravotní a sociální na nákup základních potravin, které se rozdávají na ubytovně.

V Mělníku, Rakovníku nebo v Kladně mají méně bezdomovců. „V Mělníku nejsou větší problémy. Provozujeme azylový dům, jehož součástí je noclehárna pro 11 osob," konstatovala mluvčí Mělníka Helena Vavřinová. Předpokládá, že v zimě se bude ve městě pohybovat kolem dvaceti lidí bez domova a o všechny jsou schopní se postarat.

Vedoucí zdravotnického odboru:
Práce s bezdomovci je aktivní

Kolem třiceti bezdomovců se pohybuje ulicemi Benešova. Vedoucí Odboru sociálních věci a zdravotnictví Iveta Turková situaci pravidelně monitoruje. Díky podpoře Evropské unii byly ve městě zřízeny terénní programy a nízkoprahové denní centrum.

Řešíte problémy s bezdomovci?

Benešov je v otázkách sociální práce s bezdomovci velmi aktivní. Od roku 2013 zde běží projekt Základní síť sociálních služeb ve Středočeském kraji, který je financován z Evropského sociálního fondu. Díky němu vznikly dvě nové sociální služby. Nízkoprahové denní centrum a terénní programy. Město také zřídilo noclehárnu pro osoby bez přístřeší, která v tomto roce zahájí už třetí sezonu.

Máte přehled o počtu bezdomovců v Benešově?

V první řádě je třeba rozlišit mezi bezdomovectvím zjevným a potenciálním. Zjevných osob bez přístřeší se na území města pohybuje okolo 30, potencionálních je daleko více a týká se to i rodin s dětmi.

Přijali jste opatření, jak nenechávat bezdomovce na veřejných prostranstvích?

Veřejná prostranství monitoruje městská policie, která spolupracuje s dalšími institucemi, jako je nemocnice či nízkoprahové denní centrum. V této oblasti pracuje i sociálních odbor, který vykonává terénní sociální práci včetně depistáží neboli vyhledávání nemocných.

Jak konkrétně lidem pomáháte?

Nejčastěji se jedná o základní orientaci v sociálním systému státu, dále potřebují poradenství a doprovod, nasměrování na navazující sociální služby a instituce. Vyřizujeme s nimi osobní doklady, evidujeme u lékaře a pomáháme jim i v dalších oblastech, které se zdají naprosto samozřejmé, ale v jejich podmínkách velmi těžce udržitelné.

Podporujete lidi bez domova?

V předloňském roce zahájila svůj provoz Noclehárna, která pomáhá lidem v krizi přečkat zimní období. Vloni fungovala od prosince do půli dubna. Nízkoprahové centrum nabízí rovněž službu sociální prevence a je v provozu celoročně od pondělí do pátku. Prostřednictvím této služby se lidé bez přístřeší v zařízení mohou najíst, umýt, vyprat a usušit si oblečení, je zde sociální šatník, potravinový servis. Posláním služby je pomoc, podpora a zabránění dalšímu propadu a sociálnímu vyloučení.

Jaká je kapacita sociálních center, jsou podle vás dostačující?

Noclehárna v zimních měsících pojme celkem dvanáct osob v krizi. Osm lůžek je určeno pro muže a čtyři pro ženy. Pokud uhodí extrémní mrazy, je možnost v takovýchto dnech kapacitu navýšit o krizová lůžka, v nejkrajnějším případě židle. V nízkoprahovém centru je nejvyšší počet osob v době oběda, neboť se tu vydává teplé jídlo, nejčastěji polévka či jiné jednoduché jídlo. Centrum je otevřeno od osmi hodin do tří odpoledne, v pátek do 13 hodin. Uživatelé se stihnou prostřídat, protože si už navykli chodit v různé časy.