Požadují, aby se obcím navrátila jejich původní katastrální území z roku 1949, tedy aby bylo respektováno rok staré usnesení rady a zastupitelstva kraje. Tisku to řekli starosta Strašic Jiří Hahner a Jaroslav Perlík, předseda Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje, které města a vesnice podporuje.

Starostové reagovali na lednové jednání plzeňského hejtmana Milana Chovance se středočeským kolegou Josefem Řihákem (oba ČSSD) o budoucnosti újezdu, který se má zrušit v roce 2015. Plzeň ve shodě s ministerstvy obrany, vnitra a životního prostředí i vládou počítá s rozdělením prostoru mezi Plzeňský a Středočeský kraj. Proti je ale Středočeský kraj, což je podle Hahnera „dost nešťastné", protože s rozdělením území souhlasí všech 35 dotčených obcí kolem Brd včetně středočeských.

Středočeský kraj chce mít celé území ve své správě. „To by byla tragédie. Nyní nám vojenský újezd zajišťuje nějakou ochranu našich území. Pokud by je ale spravovala nějaká civilní obec, tak máme obavy, že bychom se stali rukojmími," uvedl Hahner.

Tendencí bývalého starosty Příbrami Řiháka je podle něj převést správu celého prostoru právě pod Příbram. „Zřejmě proto, že město Příbram už nemá žádné rozvojové území a že by rádi rozhodovali o tom, co se bude dít právě v tomto vojenském újezdu," dodal.

Vláda už dělení prostoru schválila v podobě, jak si to přejí obce i Plzeňský kraj. „Nyní se vytváří nový zákon o vojenských újezdech včetně katastrálního členění. Na podzim by ho měl schvalovat parlament," uvedl Hahner. Území až do předání obcím čistí vojáci od munice. „Jde o povrchový průzkum, pouze někde hloubkový," dodal.

Všichni starostové odmítají vstup developerů do Brd. „Za téměř dva roky, co se hovoří o rušení prostoru, jsme nezaznamenali žádný jejich tlak," uvedl Hahner. Navíc rozvoj by schvalovala správa Chráněné krajinné oblasti Brdy, která tam vznikne už příští rok.

Dopis podepsaly všechny plzeňské obce sousedící s Brdy a také ty, které jsou napojené na páteřní vodovod ze Strašic do Rokycan. Připojily se i města a vesnice v povodí Klabavy a Bradavy, požadující protipovodňovou ochranu, protože za 20 let většinu z nich vyplavila velká voda.

Hejtman Řihák reaguje: Strašický starosta
 by neměl mluvit za Středočechy

Dovolím si oponovat proti několika tvrzením uveřejněným v článku Václava Prokše s názvem „Brdy: Souboj krajů pokračuje." S hejtmanem Plzeňského kraje Stanislavem Chovancem se v otázce budoucnosti území současného Vojenského újezdu Brdy shodneme na celé řadě věcí.

Především nám oběma jde o to, aby zde byla zachována zdejší krásná a neponičená příroda a aby byly ochráněny zdroje kvalitní pitné vody. K tomu je nutné, aby v Brdech ještě před odchodem vojáku vznikla chráněná krajinná oblast. Rovněž chceme, aby lidé mohli navštěvovat Brdy bezpečně, bez obav, že jim pod nohama vybuchne zapomenutá vojenská munice. A v neposlední řadě také chceme, aby voda přitékající z Brd lidem byla jen k užitku. To znamená, že máme shodu i na výstavbě protipovodňové ochrany.

Prakticky jediné, v čem se naše názory liší, je změna katastrálního členění Vojenského újezdu Brdy. Jako hejtman Středočeského kraje prosazuji, aby Brdy zůstaly součástí Středočeského kraje. Jak jsem již dříve řekl, je to stejné, jako kdyby mi soused chtěl vzít kus zahrady. Také bych se bránil. Brdy patří do Středočeského kraje a myslím si, že by to tak mělo zůstat i po odchodu vojáků z tohoto prostoru.

Na rozdíl od strašického starosty Hahnera nejsem přesvědčen o tom, že by s případným „novým rozdělením území Brd souhlasily i dotčené středočeské obce". Pokud je mi známo, zástupci středočeských obcí sousedících s Vojenským újezdem Brdy naopak v minulosti vždy prosazovali zachování současného stavu. Pokud vím, tak v nejbližších dnech se uskuteční setkání starostů středočeských podbrdských obcí. Proto je přinejmenším předčasné, aby pan Hahner nyní mluvil za Středočechy.

Rovněž nesouhlasím s dalším tvrzením strašického starosty, že by „město Příbram chtělo mít v Brdech svoje rozvojové území". Naopak trvám na tom, aby Brdy byly vyhlášeny chráněnou krajinnou oblastí a aby zde nebylo žádné rozvojové území ve smyslu například výstavby nových rekreačních areálů. Právě takových, jaké si asi představuje strašický starosta. Brdy by se měly naopak stát oázou takzvané měkké turistiky, kde budou mít přednost pěší turisté, cyklisté, či lyžaři.  

Josef Řihák, středočeský hejtman