„Máme tady na zahradě asi 30 let starou kroucenou vrbu. Již několik let pozorujeme na této vrbě výskyt roháče. V úterý jsme celá rodina pozorovali při stmívání jejich poletování okolo vrby. Protože jsou velcí, létají pomalu a těžce, jako když letí vrtulník. Mysleli jsme, že jsou tu asi čtyři jako každý rok, ale letos je jich tady nejméně dvacet, samci i samice," uvedl majitel zahradnictví Luděk Brzák.

Víte, že…Roháč obecný (Lucanus cervus) patří k největším broukům v Evropě. Sameček dorůstá délky 35 až 75 milimetrů, výjimečně až 80 až 90 milimetrů, samičky jsou nápadně menší a dorůstají délky jen okolo 30 až 45 milimetrů. Samce roháče obecného od samičky díky nápadnému pohlavnímu dimorfismu rozeznáme díky mohutným parohovitým kusadlům, která samci používají k soubojům o samičky.

Hlava a hruď roháčů je tmavá, kusadla a krovky jsou obvykle hnědé. Roháč obecný je vzácnou ozdobou našich lesů a zahrad. Tento nápadný brouk patří 
k ohroženým druhům. Populace roháče obecného je primárně vázána na porosty starých dubů, v jejichž práchnivějícím dřevě se vyvíjejí larvy tohoto brouka.