Na svobodě jsou třeba mláďata veverek, která obdivovaly zástupy dětí už v měsíci dubnu.

„Malé veverky se několik posledních týdnů zocelovaly ve venkovní voliéře, aby jejich fyzická zdatnost byla dostatečná k vypuštění a dokázaly být natolik mrštné a obratné, aby je při návratu do lesa neohrozily dravci," sdělila Příbramskému deníku Jitka Kocíkova z Ochrany fauny v Hrachově.

Stejný osud čeká dva mladé zajíce, kteří byli přijati jako novorozená mláďata přinesená člověku psem.

„Při přijetí vážili sotva 100 gramů, dnes je jejich hmotnost větší než kilogram. Ačkoli byli odchovaní lidskou rukou a byli velice přítulní, dnes již lidskou společnost odmítají a ve venkovní voliéře působí velice plaše, proto nic nebrání jejich navrácení do volnosti. Momentálně je ve stanici dalších pět malých zajíčků, kteří si na návrat do přírody ještě nějaký ten týden počkají a prozatím bude jejich krmení potěchou pro malé návštěvníky," dodala Jitka Kocíková.

Vedou zvonci zelení

Samozřejmě se ve stanici stále zvyšuje počet odchovaných ptáčátek, letošní rok kromě malých kosů vedou v počtu odchovaných především zvonci zelení. Můžete zde zhlédnout také malé poštolky, sojky a několik mláďat puštíků. Bohužel, stanice má letos i první zbytečný příjem zdravého srnčete.

„Proto teď, když vrcholí sezona kladení srnčat opět apelujeme na veřejnost, aby na zdravá mláďata nesahala, zabránila pejskům v kontaktu s nimi a neodnášela je jejich rodičům. Zdravé mládě ležící schoulené v trávě naši pomoc opravdu nepotřebuje, ačkoli se zdá jakkoli opuštěné. Pokud již některé z mláďat nezbytně potřebuje lidskou pomoc, pak ho rozhodně doma před předáním záchranářům ničím nekrmte. Ve většině případů špatně nakrmenému mláděti podepisujeme ortel smrti," upozornila ještě Jitka Kocíková.

Ani stanici se velká voda nevyhnulaAčkoli stanice sama poskytuje pomoc zvířatům, sama nyní pomoc potřebuje. Velká voda totiž vyplavila areál stanice a pracovníci museli zvířata přestěhovat do náhradních prostor. V tuto chvíli je pro Ochranu fauny každá vaše zaslaná koruna dobrá a přispět na obnovu výběhů a voliér můžete zasláním DMSky ve tvaru: DMS ROK ZVIREVNOUZI HRACHOV na číslo 87 777 nebo peněžním darem převodem na bankovní účet 712781933/0300 ČSOB Tábor (do zprávy pro příjemce uveďte heslo „dar").