VYBERTE SI REGION

Ochutnávka ve Štolmíři: Tohle je atypická pekařina jako za starých dobrých časů

Štolmíř /VIDEO, FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Ochutnat právě vyndaný bochník chleba z pece, ve které se topí dřevem, přišlo do Štolmíře u Českého Brodu na Kolínsku mnoho návštěvníků. Jedním z pekařů byl František Čáslavský z Poděbrad.

28.7.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
94 fotografií
Pečení chleba přilákalo spousty lidí.

Pečení chleba přilákalo spousty lidí.Foto: Deník/ Lucie Mašínová

Jak dlouho se věnujete pekařině?

Celý život peču chleba, už od svých šestnácti let. Teď mi je pětasedmdesát.

Jak jste se dostal na pečení do Štolmíře?

Láďa , který tady pečení vede, mě sem pozval, abych mu pomohl. To já rád, protože je to pro mě takové krédo pořád. Do teď jsem pořád někde dělal. V Poděbradech jsem pomáhal a jemu jsem také pomáhal. Teď když mám čas, tak jedu sem.

Stále vás pekařina baví? I po těch dlouhých letech?

Myslím si, že to dělám proto, abych to nezapomněl. Pekařinu mám rád. Když mě Láďa oslovil, jestli bych sem nechtěl jezdit, souhlasil jsem. Jeho paní mě vždycky přiveze a jsem tu rád. Je to taková fajnová pekařina, která byla kdysi. Já jsem ji před těmi padesáti lety také ještě zažil.

V čem se liší od té dnešní?

Byla to doba, kdy se ještě muselo dělat rukama. To nebyly rohličáky, aby dělaly rohlíky. Byl rohličák, ale na jeden rohlík. A třeba veky se musely dělat ručně. Dnes to dělají všechno stroje už i v těch malých pekárnách. Já jsem zažil ještě starou pekařinu za národního podniku, ale dělalo se téměř všechno ručně. Akorát se nemíchalo, to už míchaly míchačky.

Hovoříte o tom, že jste dělal starou pekařinu a oboru se věnujete dodnes. Učil jste někdy? Nebo učíte nyní?

Dnes už nikoho neučím. Samozřejmě se pekařina učí, třeba i v Poděbradech. Ale nevím co z toho vyjde. Ti mladí… Oni by chtěli dělat, ale aby tomu něco dali, to ne. Každý by natáhl ruku, ale u pekařiny a obzvlášť u malé pekařiny, co neudělají ruce, tak není. Já jsem zažil pár učedníků. Jeden se mě například ptal, kdy budu míchat. Říkám mu, že za chvíli. On se chtěl podívat, ale já šel míchat a on nikde. Nehledal jsem ho, nejspíš byl někde na dvoře, možná tam kouřil. Zkrátka zájem spíše žádný. Čistit plechy, to učni museli, ale aby šli sami míchat nebo se hrnuli k peci?

František Čáslavský.

Vraťme se zpět do Štolmíře. Tady ten zájem o klasickou pekařinu je?

Tady jsou určití lidé, kteří okolo toho dělají a zajímají se o to, ale pekaři jsme tu jen já a Láďa. Jinak to jsou lidé, kteří to mají rádi a rádi pomůžou, s čím je zrovna potřeba.

Hovořil jste o tom, že pekařina tady je taková jako byla kdysi, přibližte mi to.

Tohle je atypická pekařina. Je to jako za starých dobrých časů. Takových pecí jako tady moc není. Jsou asi tři nebo čtyři v celé republice. S takovou pecí se musí umět dělat. Nemá komín ani světlo. Vše se dělá po tmě. Je to zkrátka pro takové fandy jako jsme my dva s Láďou.

Pec je tedy replikou historické pece, je jiný i samotný chléb a další pečivo?

Ta receptura je tady úplně jiná, než co se kde dělá. V těstě je větší poměr žita než pšenice. Tady je asi 70 procent žita a 30 procent pšenice. Je to prokvašené a to se už dneska nedělá. Dnes se používá umělý kvas. Tam potom chybí to prokvašené žito.

Na závěr se vás musím zeptat, zda pečete i doma, když jste takový fanoušek pekařiny. Nebo kovářova kobyla chodí bosa?

Doma vůbec nepeču. Já si dojdu do pekárny. To bych ženě udělal doma v kuchyni hrozný nepořádek, to nestojí za to. A ještě aby se to potom třeba nepovedlo. Jednou když jsem byl mladší, tak jsem dělal doma vánočku. Ale jinak nepeču, protože si vždycky seženu dobré pečivo.

Čtěte také: Co si přejí lidé ve svém okolí? Hlavně pekařství

Autor: Lucie Mašínová

28.7.2016
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Zvěř kromě hladu trápí i psi. Myslivci se snaží pomoct i zakládáním políček

Pouhé dva týdny po kolaudaci se na nové sportovní hale v České Třebové zřítila střecha.
7 11

Mohou za pád střechy lepené vazníky? Trosky haly prohledal soudní znalec

AKTUALIZOVÁNO

Turecko dopadlo Uzbeka viněného z istanbulského masakru

Istanbul - Turecká policie dopadla dnes večer uzbeckého občana, který je označován za pachatele silvestrovského masakru v istanbulském nočním klubu, jemuž padlo za oběť 39 lidí. Podle listu Daily Sabah byl Abdulgadir Mašaripov zadržen v domě svého kyrgyzského přítele v istanbulské čtvrti Esenyurt. K útoku se přihlásila organizace Islámský stát, která ho označila za pomstu za tureckou vojenskou intervenci v Sýrii.

Dokumentaristka Třeštíková: Realitu nemůžete zotročit

Po deseti letech se jedna z nejvýraznějších osobností českého dokumentu Helena Třeštíková opět vrací k Manželským etudám. Její snímek Strnadovi vstoupí 19. ledna i na plátna kin. V příběhu soužití netradiční rodiny se zrcadlí jak nevyhnutelnost změn ve světe mezilidských vztahů, tak pětatřicet let vývoje celé české společnosti.

Šéf lékáren Dr.Max: Reklama spojená s léky u nás existuje historicky

Největší tuzemská lékárenská síť Dr.Max atakuje hranici 400 poboček. Tento měsíc otevíráme lékárny v Jaroměři a Stříbře, přírůstky představují v drtivé části úplně nově zřizované provozovny, podotýká generální ředitel Daniel Horák, který se vyjádřil k dotazům čtenářů Deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies