Potvrdil to soudní exekutor Martin Slavata. „Jde o maminku se dvěma dcerami, na které otec od rozvodu neposlal ani korunu. Přitom už jsou to skoro dva roky," prozradil exekutor.

Muž se podle něho zdržoval převážně v Praze, trvalé bydliště měl však fiktivně na ohlašovně, a navíc si ani nevybíral doručenou poštu. „Zjistili jsme, že pracoval načerno a žil z různých příjmů, které však v exekuci nebyly postižitelné," řekl soudní exekutor.

„Jakmile jsme mu ale pozastavili řidičák, přišla okamžitá reakce. Během několika dnů se osobně dostavil k nám na úřad a celou dlužnou částku zaplatil," dodal Slavata s tím, že až odebrání řidičáku se pro lakomého otce stalo tou správnou motivací k uhrazení alimentů.

„Jeho bývalá žena to neměla jednoduché. K zaměstnání si musela najít ještě brigádu, aby rodinu uživila. Díky exekuci se nám pro ni podařilo vymoci peníze rychleji a efektivněji," dodal exekutor.

S podobnou reakcí se podle prezidenta Exekutorské komory Jiřího Proška setkávají exekutoři u většiny neplatičů, kterým doručí příkaz k pozastavení řidičského oprávnění. „Zpětná vazba je nebývale dobrá. Případy, u nichž předchozí způsoby vymáhání nebyly úspěšné, se rázem pohnuly," uvedl Prošek a dodal, že průměrně má každý dlužník v Česku nedoplatky na alimentech ve výši osmasedmdesát tisíc korun.

„Nejvíce neplatičů na zaslaný příkaz reagovalo tak, že kontaktovali exekutorský úřad a snažili se sjednat si splátkový kalendář," doplnil prezident komory. „Čtrnáct dlužníků pak u nás dluh uhradilo přímo, takže řidičák dostali okamžitě zpátky," popsal.

Současný stav si pochvalují nejen exekutoři, ale samozřejmě také ti rodiče, kteří mají děti ve své péči, a přitom na ně nedostávají výživné. Přesto se ale jeden nedostatek přece jen našel. „Potíže nastaly u zletilých dětí. Pokud už jim totiž bylo osmnáct, nemůžeme podle zákona přistoupit k pozastavení řidičského oprávnění neplatiče," poznamenal Jiří Prošek a dodal, že by v tomto ohledu přivítal změnu současné legislativní úpravy.