„Vládní hodnotící komise by měla doporučit zadavateli výsledky výběrového řízení modernizace D1 v úsecích  Šternov (Divišov) - Psáře a Loket - Hořice do čtvrtka," uvedla Nina Ledvinová z Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). „Přesné termíny zahájení modernizace D1 zatím nejsou známé. Počítáme se zahájením na jaře letošního roku," upřesnila mluvčí ŘSD.

Po oznámení výběru sdružení stavebních  firem, které uvedené úseky dálnice začnou modernizovat,  mohou  ještě termíny zahájení posunout námitky nevybraných stavebních společností k provedení výběrového řízení a posouzení nabídek, v níž kromě celkové ceny a rychlosti rekonstrukce má vliv také doba záruky  na provedené stavební práce. „Neúspěšní uchazeči mají patnáctidenní lhůtu na odvolání proti rozhodnutí hodnotící komise," konstatovala Nina Ledvinová.

Na opravovaných úsecích Šternov - Psáře a Loket - Hořice prakticky neexistují vhodné souběžné objížďkové trasy pro všechna vozidla, takže se dlouhodobá uzavírka opravovaného dálničního pásu uskuteční po svedení provozu do zbývajících jízdních pruhů v druhém pásu  s tím, že kamionům bude zakázané sjet z dálnice na okolní silnice.

V blízké době začne modernizace D1 na Vysočině. Úsek  mezi exity 104 Větrný Jeníkov a 112 Jihlava opraví konsorcium společností Colas CZ a Porr za 649 milionů korun.  Úsek mezi výjezdy 153 Lhotka a 162 Velká Bíteš zrekonstruuje sdružení firem za 597 milionů korun. Obě sdružení poskytla záruční lhůtu 10 let.