Ministerstvo obrany se navíc i nadále staví kriticky k záměru vedení města Rakovníka vyhlásit na toto území stavební uzávěru. Zástupci ministerstva obrany však tvrdí, že se tohoto obávat vedení města nemusí. Alespoň to sdělil Luboš Hajduk, ředitel Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem Ministerstva obrany a také Pavel Barčák, ředitel Agentury hospodaření s nemovitým majetkem.

„Byl jsem ubezpečen, že v současné době vznik sociálně vyloučené lokality v tomto areálu nehrozí," sdělil Zdeněk Nejdl (ODS), starosta města Rakovník. „Nevím, jestli se lidem z ministerstva dá věřit. Oni tu nežijí a tak snadno mohou své ubezpečení za několik měsíců otočit. Ať to deklarují v nějaké smlouvě," řekla paní Věra Rychtaříková.

V současné době ministerstvo připravuje nabídky využití areálu ostatním organizačním složkám státu. „O tom, zda o areál někdo projeví zájem, by mělo být jasné do konce července," poznamenal Zdeněk Nejdl.

Otázkou ovšem zůstává, kdo by o tak rozsáhlý areál měl zájem. Už v minulosti se vedení středočeské policie nechalo slyšet, že by celý areál nevyužilo. Podle mluvčí radnice Alidy Štulajterové existuje možnost využití pouze části opuštěného areálu. „Pokud by se takový podnět o částečném využití areálu vyskytl, pak by se jím ministerstvo zabývalo," řekla mluvčí Alida Štulajterová.

To by znamenalo, že by zde mohli najít svůj nový domov policisté v Rakovníku, jejichž oddělení jsou ve městě na různých místech. Ředitel rakovnické policie Jiří Šiler už několikrát sdělil, že sestěhování jednotlivých oddělení by přineslo komfort nejen pro policisty, ale hlavně pro občany.

Prodej areálu

Pokud o areál či jeho části neprojeví zájem žádná z organizačních složek státu, ministerstvo obrany pak nabídne vojenský areál k prodeji. Ten by podle současných informací přicházel v úvahu nejdříve začátkem roku 2015. Do té doby by se muselo ministerstvo obrany také rozhodnout, zda areál prodá jako celek či po částech.

„Město může získat areál nebo jeho část bezúplatně do majetku pouze v případě, že prokáže veřejný zájem. Domluvili jsme se, že se do areálu půjdeme podívat, abychom mohli zhodnotit a případně definovat účel budoucího využití městem, který by splňoval veřejný zájem," nastínil starosta Zdeněk Nejdl a dodal: „Při této příležitosti nám také bude umožněno nahlédnout do dokumentace k jednotlivým budovám a stavbám."

Bezúplatný převod by ovšem pro město znamenal závazek, že po dobu deseti let by nesmělo objekt komerčně využívat. Do dnešního dne není ani jasné, zda by si objekt mohl alespoň „vydělat" na svoji údržbu.

Starosta Rakovníka se ještě nechal slyšet, že město by mohlo mít zájem o část areálu zvanou Dukla II, prostor za stanicí hasičského záchranného sboru, kde by bylo město schopno nějaký projekt ve veřejném zájmu vytvořit. „Měli bychom být připraveni, pokud by nám ministerstvo bezúplatný převod nabídlo," poznamenal místostarosta Jan Švácha (TOP 09)

NATO v Rakovníku?

Vojenský areál v Rakovníku, jenž před několika lety prošel modernizací a rekonstrukcí, by podle Zdeňka Nejdla nemusel zůstat opuštěný. Sám by si dokázal představit, že by zde mohli sídlit vojenské posádky Severoatlantické aliance NATO, jejímž členem je i Česká republika. „Například američtí výsadkáři či podobně. Naši vojáci také jezdí na zkušenou do jiných zemí," nastínil jedno z možných řešení starosta Zdeněk Nejdl.

Další možností, jak opuštěný vojenský areál využít, by podle mluvčí Alidy Štulajterové mohlo být umístění aktivních záloh právě do Rakovníka. „V současné době se dosti mluví o potřebách aktivních vojenských záloh a jejich rozvíjení. Vojenský areál v Rakovníku by byl k tomu vhodný, navíc je tu i cvičiště," reagovala Štulajterová.