Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Osmdesátiletý včelař z Berouna: Píchnutí od včely je velmi zdravé

Zadní Třebaň /ROZHOVOR/ - Med patří odjakživa mezi vyhledávané pochutiny. Dobrý med je i v současné době velmi žádaným artiklem a každý dobrý včelař už má své letité zákazníky. Problémem je, že včelařů a stejně tak i včel rok od roku ubývá. Proto se také ceny medu každoročně zvyšují.

16.10.2016
SDÍLEJ:

Včelař Josef KočíFoto: Deník/Romana Šimková

V letošním roce už ho někteří včelaři nabízeli dokonce i za 180 korun za sklenici. Běžné je ale 130 až 150 korun za sklenici.

Včelaři Josefu Kočímu z Berouna je už osmdesát let. Chovem včel se začal zabývat až v poslední čtvrtině svého života.

Jak dlouho už včelstva chováte?

Chovu včel se věnuji bezmála už dvacet let. Přiměla mě k tomu manželka, která si je objednala.

Kolik medu vám ročně vyprodukují?

Záleží, jaký je rok. Někdy ho je hodně a někdy jen takový průměr. Na jedno včelstvo tak kolem pětadvaceti kil. Nejvydařenější rok byl asi před třemi lety.

A kolik máte nyní včelstev?

V současné době jich mám už málo. Jen čtyři.

Každý říká, že je med velmi zdravý. Jak jste na tom vy s jeho konzumací?

Já ho mám rád. Každý den si jím sladím čaj.

Nezničíte tím jeho léčivý účinek?

Všichni tvrdí, že ne. Tak tomu věřím.

Na svůj věk vypadáte velmi vitálně a zdravě. Přikládáte to tomu, že pravidelně konzumujete svůj med?

Samozřejmě, myslím si, že konzumace medu na tom má svůj podíl.

Stalo se vám už, že vás vaše včely pobodaly?

No ano. Pravidelně od nich dostávám žihadla. Každou sobotu a neděli mi jich dají okolo deseti až dvaceti. Vůbec mi to nevadí. Píchnutí od včely je velmi zdravé. Tady jsou i včelaři doktoři, kteří si vezmou včelu proto, aby vám píchla žihadlo do páteře a tím vás léčí. Slyšel jsem na toto téma i přednášku.

Jaký je rozdíl mezi normálním medem a šlehaným? Který z nich je kvalitnější?

Každý med je zdravý a kvalitní. Každý med vám krystalizuje. Když med šleháte mechanicky a nepřidáváte do něho žádné chemikálie, zhoustne vám za tři dny. Šlehaný med vám ale vydrží dlouho a nekrystalizuje vám celé roky. Krystalizace je přirozenou vlastností většiny květových medů. Je způsobena určitým poměrem jednoduchých cukrů v medu a v žádném případě nesnižuje jakost medu naopak je signálem, že med nebyl zahříván na příliš vysokou teplotu.

Čtěte také: Děti se učí chovat včely, strach 
z nich nemají ani před bouřkou

Autor: Romana Šimková

16.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Tomáš Procházka
9

Komentář Tomáše Procházky: Klíčové volby. Německo hot, Česko čehý

Ilustrační foto.
5

Dálnice se opravují podle plánu. Ale šnečím tempem

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů pořízené během uplynulého týdne.

AUTOMIX.CZ

Tatra postavila unikátní osmikolku se všemi řiditelnými koly. Hýbe se jako krab

Česká automobilka Tatra se pochlubila jednou unikátní novinkou. Pro jistého švýcarského zákazníka totiž postavila osmikolový podvozek se systémem řízení kol všech čtyř náprav. Vůz díky tomu umí mimo jiné takzvaný „krabí chod", tedy jízdu šikmo vpřed či vzad doleva nebo doprava při stejném úhlu natočení všech kol. Není divu, že novinka v Kopřivnici dostala právě přezdívku "Krab".

Když nemáte máslo, tak tam dejte sádlo. Deník srovnal ceny alternativ k máslu

/INFOGRAFIKA/ Při pohledu na titulní strany deníků či strkanice v obchodech by se mohlo zdát, že Česko zasáhla máslová apokalypsa. Čtvrtkilová kostka se prodává v průměru za 52 korun, za poslední dva roky cena narostla skoro o 15 korun. Výrazně prý proto zdraží i vánoční cukroví.

Soud se zastal „zakleknuté firmy“. Bude Česko platit milionové odškodné?

Daňoví poplatníci by se v blízké budoucnosti mohli „prohnout“ a nechtěně zaplatit stovky milionů korun jako odškodné soukromé firmě za přílišnou horlivost úředníků a celníků.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení