„Tým historiků zároveň začíná pracovat na libretu expozice, které bude dokončeno společně s vybráním architekta. A vzhledem k tomu, že se koncepce památníku opírá zejména o prostorové řešení, je v tuto chvíli výběr architekta klíčovým momentem," doplnila mluvčí Národního muzea, které má přípravy projektu a jeho realizaci na starosti.

V sedmičlenné porotě, která má autora projektu vybrat, usednou například starosta Všetat Miroslav Baloun, historik Petr Blažek nebo architekt Josef Pleskot. Koncept Památníku Jana Palacha ve Všetatech se podle Lucie Broncové odehrává ve třech rovinách. Tou první je samotný dům, který by měl být přetvořen na svébytný umělecký objekt připomínající Palachův čin v emocionální rovině.

„Druhou rovinou památníku bude novostavba výstavního pavilonu, do kterého budou situovány expozice a technické zázemí provozu. Třetí sférou pak bude zahrada, pro niž je zadání vytvořit prostor 
k meditaci a vlastnímu prožitku návštěvníků," přiblížila mluvčí muzea zadání pro architektonickou soutěž a dodala, že konkrétní podoba památníku bude záležet na vybraném architektovi.

Původní zařízení chybí

Lidé, kteří by čekali, že v rodném domě Jana Palacha po rekonstrukci najdou část jeho původního zařízení, budou zklamáni. To totiž buď úplně chybí nebo je zničené. Ani žádné předměty z doby, kdy v domě Jan Palach žil, se bohužel nedochovaly. „Expozice bude stát na konkrétních dokladech, archivních dokumentech, fotografiích, filmových záznamech i vzpomínkách pamětníků," přiblížila Lucie Broncová.

Podle níž by hlavní složkou expozice měly být multimediální technologie. Pro větší emocionální působení má pak být zapojena i práce se zvukem a světlem jako uměleckými prostředky. Předměty, které budou v památníku k vidění, mají pocházet především ze sbírek Národního muzea a dalších paměťových institucí.

Realizace Památníku Jana Palacha ve Všetatech by měla stát zhruba patnáct milionů korun, které půjdou ze státního rozpočtu. S nápadem vytvořit v rodném domě Jana Palacha památník přišlo před více než čtyřmi lety občanské sdružení Národ pohasl, v jehož čele stojí jihlavský rodák Jan Poukar. Jemu se také podařilo získat předkupní právo na dům od jeho minulého majitele.

Vše je na dobré cestě

O záměru sdružení změnit Palachův dům v muzeum se před lety dozvěděl poslanec František Laudát, který návrh na financování projektu přednesl v rozpočtovém výboru sněmovny. Pak už se věci daly do pohybu. 

Jan Poukar, který se dále podílí na přípravě projektu, věří, že je vše na dobré cestě. „Důležité teď bude, aby dorazily zajímavé návrhy a realizace, protože si myslím, že jsme pro ně vytvořili dobré mantinely," poznamenal autor myšlenky na vznik Památníku Jana Palacha.

Jan Palach se narodil 11. srpna 1948 ve Všetatech, vystudoval gymnázium v Mělníku. Na protest proti sovětské okupaci v srpnu 1968 a vývoji ve společnosti se 16. ledna 1969 na pražském Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil. O tři dny později zemřel. Svým činem chtěl probudit národ z otupělosti a vyburcovat ho k odporu proti nastupující normalizaci.

Čtěte také: V Praze byl odhalen staronový pomník Jana Palacha