Při současném stavu legislativy není možné podrobit žáky osobní prohlídce, nebo jim prohlížet osobní věci. Proto se dává důraz na prevenci.

Celkové klima ve škole i ve třídách prostřednictvím sociometrických výzkumů sledují na Střední průmyslové škole v Rakovníku. Podle ředitele školy Jana Jirátka je situace úplně jiná, pokud čin udělal žák školy, než cizí osoba: „Dále vykonáváme autoevaulaci (vlastní hodnocení školy), i když nám to zákon již nenařizuje. Je to průzkum pomocí různých anonymních dotazníků. Zajímá nás názor žáků i rodičů. Z výsledků vycházíme při drobných úpravách ve škole."

Dále škola spolupracuje s odborníky na tuto problematiku.

Na Masarykově obchodní akademii v Rakovníku kvůli pondělní události na rakovnickém gymnáziu k žádným mimořádná bezpečnostním opatřením nepřistupují. Žáci nesmí samozřejmě nosit do školy zbraně a podobné předměty. „To se ale nedá denně zkontrolovat. Upozornili jsme všechny vyučující," uvedl ředitel školy Miloslav Blecha.

Na dlouhodobou práci se studenty sázejí také ve Středním odborném učilišti v Novém Strašecí. Ředitel učiliště Jan Nechutný dodal: „Může se to stát kdekoliv. Úplně tomu zabránit nelze. Vždy se najde někdo, kdo by mohl podobnou věc udělat." 

Žádná zásadní bezpečnostní opatření nechystají rovněž na Střední zemědělské škole v Rakovníku. „Na poradě jsem uložil třídním učitelům, aby celou záležitost se studenty probrali. Aby studenti pochopili, že se problémy dají řešit i jiným způsobem. Mohou o věci promluvit s třídním učitelem, ředitelem, zástupcem nebo s výchovnou poradkyní," řekl Ivan Kup, ředitel školy.

Dále ve škole bude svolán studentský sněm, kde ředitel promluví se zástupci tříd. Opět jim připomene, že se zásadní problémy dají řešit opravdu jinak.