Voda pro Kamerun trvá od 18. až do 24. března. Kdo si objedná takzvanou vodu pro Kamerun, dostane džbánek kohoutkové vody a do pokladničky vhodí dvacet korun," objasnil provozovatel restaurace Dan Peřestý. Ten pokladničku s logem celé akce pro přispěvatele vyrobil sám.

Zatím se akce rozbíhá a je nasměrována především do nekuřácké místnosti v restauraci, kam chodí lidé na obědy a večer na skleničku.

Litr vody za dvacku znamená nově vysazený strom na obnovu horských mlžných lesů v kamerunském Kedjom-Keku. Tyto lesy jsou jedinou zásobárnou vody, bez které se zkrátka žít nedá.

Dan Peřestý se o akci dozvěděl z e-mailu. „Našel jsem tuto nabídku v elektronické poště a neváhal jsem ani chvíli. Chci takovéto akce podporovat i nadále. Jen jsem s organizátory probíral, že nejsme přímo kavárna, kam je akce namířená především. To jim nevadilo," objasnil Peřestý, který prý do kasičky již přispěl větší částkou.

V době, kdy jsme navštívili restauraci, podpořily bohulibou akci za nové stromy v kamerunském pralese dvě studentky nymburské zdravotnické školy. „Líbí se nám to, to bychom měly podpořit," usmívaly se dívky a přispěly do kasičky.

Organizace Kedjom-Keku navazuje ve svém snažení na místního domorodce Ernesta Vunana, který na tomto místě stromy sází. Za rok 2011 vysázel tento muž 50 tisíc nových stromů. To je i cíl akce Voda pro Kamerun. Letos vysázet alespoň 50 tisíc stromů.

Do akce se zapojily i známé herecké tváře jako Klára Issová nebo Pavel Liška.

Na spoustě místech republiky se zároveň v tomto týdnu konají přednášky, promítání a koncerty. „My tu máme ve středu od 19 hodin v nekuřácké místnosti přednášku 
o Kamerunu. Přednášet bude Natálka Babčáková," pozval Peřestý na závěr.