Ve středních Čechách jsou zatím na tuto variantu připravení a raději si vyhradili větší prostory. Zapomnětliví lidé se totiž většinou nepřihlásí, a když, jde o pár jednotlivců ročně.

Peněženky a klíče jsou stálice

Do evidence se věci dostávají tak, že je naleznou městští strážníci nebo je přinesou lidé na služebnu. Jsou to věci, jako doklady, peněženky, telefony, tašky, kola i kočárky. „Nosí nám i předměty, které pocházejí z trestné činnosti. Policie je zajistila, ale nikdo si je už nevyzvedl," řekl zástupce ředitele Městské policie v Mladé Boleslavi Ondřej Kubala.

V Benešově se našlo loni celkem 140 věcí. Dvacet z nich byla opuštěná zvířata, která se předávají do útulku. Ztracené věci nachází lidé na chodnících, na parkovištích, v křoví, na lavičkách či v obchodech.

Lidé často zapomínají věci také ve vlaku. Pokud průvodčí ve vagonech nalezne něco zapomenutého, zůstává to nejdříve na stanici, až poté se věci odvážejí do centrálního skladu. „Ve vlacích zůstaly například i plyšový medvěd, taška se špinavým prádlem, kočárek, erotické pomůcky nebo rukopis básníka Petra Hrušky," uvedla tisková mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Nezajímavějšími raritami se můžou pochlubit v Kolíně. Nejčastěji do ztrát a nálezů lidé odevzdávají prázdné peněženky, klíče, občas mobily nebo kola. „Přinesli tam také mrazák nebo pět bas s lahvemi od piva. Předloni na Silvestra se tam objevil nákup potravin obsahující dvě lahve peprmintového likéru a maso na ovar," uvedla mluvčí Kolína Jiřina Holubová. V Nymburku zase někdo odevzdal nalezenou paruku.

Nálezce musí předat věc majiteli

V Mělníku a Nymburku můžou nálezci odevzdávat věci 
i do schránek důvěry městské policie. Pokud jsou ale peněženka nebo doklady identifikovatelné, měli by je nálezci odevzdat přímo majiteli. „Je to ale trochu problém, neboť občané byli dříve naučeni, že jsme od nich přebírali veškeré nálezy a tuto informaci někteří berou jako neochotu strážníků v této věci něco dělat," uvedla mluvčí Nymburka Olga Havránková.

Ztracený předmět policie zaeviduje, nafotí a uloží do depozitáře, kde podle nového občanského zákoníka musí ležet až tři roky. Většina úschoven na to byla připravena dopředu a její pracovníci si na to museli vyhradit prostory.

Nejvíce místa ve ztrátách a nálezech zabírají kola. A právě takový problém řeší v Nymburku, kde ještě nyní hledají vhodnější prostory. Pokud někdo ztratí věc, na které mu záleží, většinou se po ní pídí ještě ten samý den. Zkušenost provozovatelů úschoven je taková, že pokud se majitel nepřihlásí do několika hodin, zpravidla jim taková věc zůstane.

„Relevantním důkazem, že věc patří konkrétnímu člověku, je například faktura, záruční list, popis specifických znaků nebo fotografie," vysvětlil Ondřej Kubala. V Kolíně se loni vrátily pouze čtyři věci. I v ostatních městech vrátí nalezený majetek velmi výjimečně. „Lidé své věci hledají velmi málo. Pokud vůbec, telefonují ihned po ztrátě," řekl mluvčí Kladna Vilém Frček.

Na dražbu jsou 
věci moc levné

V okresních středočeských městech neschovávají tisíce věcí, většinou jich je maximálně kolem dvou set ročně. Vedení města je například inzeruje v místním tisku. Po uplynutí úložní doby rozhoduje, co s majetkem likvidační komise.

„Pořádání dražeb věcí je nemožné, protože nalezené věci nesplňují náležitosti dle dražební vyhlášky. Zpravidla se ale jedná o věci malé hodnoty, které by patrně stejně byly neprodejné. Jen jsme vloni darovali kola občanskému sdružení Kola pro Afriku," řekla mluvčí Kolína Jiřina Holubová. V Kladně také nepořádají dražby kvůli mizivé hodnotě věcí, po uplynutí lhůty je ekologicky likvidují.

Co s nalezeným předmětemZ ustanovení občanského zákoníka vyplývají nové povinnosti pro nálezce. Primárně mají povinnost ztracenou věc vrátit tomu, kdo ji ztratil, či vlastníkovi. Obci mají nález oznámit v případě, že nelze poznat, komu má být věc vrácena. Například peněženku s doklady by měl vrátit majiteli, minimálně odevzdat karty do příslušné banky či pojišťovny.

Čtěte také: Ztráty vedou jízdní kola. Na paty jim dýchal lékařský kufr se stetoskopem