O koncesi s předmětem podnikání - Prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin přitom požádalo na Mělnicku zatím jen několik lidí.

„Vydali jsme 129 koncesí, což je opravdu malé číslo. I když se informace o koncesi objevuje poměrně často v médiích, připadá nám, že o tom hospodští a provozovatelé prodejen příliš nevědí," konstatovala vedoucí mělnického živnostenského úřadu Lenka Škulavíková.

Podle ní je vydání koncese v termínu do 17. dubna bezplatná. Pak už si podnikatelé za listinu připlatí. „Pokud si nestihnou o koncesi zažádat v rámci transformačních ustanovení zákona, budou pak muset uhradit pět set korun," připomněla vedoucí odboru.

Úředníky neratovického živnostenského odboru navštívila zatím jen necelá stovka podnikatelů.

Jenom další papírování

Hospodští se shodují, že zavedením nové koncese, kterou vyvolala nedávná metanolová kauza, je jen dalším papírováním, které nic nevyřeší.

„Je to k ničemu. Sice už jsem si to byl na úřadě vyřídit, ale podle mě je to zase jen další buzerování lidí," prohlásil provozovatel mělnického hostince U Čapoše Martin Strečok, který kritizoval i další nařízení, podle něhož v baru s jednou pokladnou může být pouze jedna načatá lahev alkoholu od každého druhu. „Míval jsem třeba jednu finskou vodku na baru a druhou v mrazáku. Teď mohu mít jen jednu, lidé přitom nadávají, protože někdo chce ledovou, jiný zase ne," vysvětlil hostinský.

Podobný názor má také Renata Šimíčková ze mšenské hospůdky Plzeňka No. 43. „Podle mě je to další zbytečný nárůst byrokracie. Ani se mi na úřad nechce, takže předpokládám, že to začnu řešit někdy v březnu," řekla pro Mělnický deník.

Varování před vysokými pokutami

Ještě v loňském roce bylo běžné, že někteří provozovatelé barů a pohostinství nakupovali alkohol v akcích v supermarketech. Nyní už ovšem mají smůlu. „Žádný podnikatel nemůže nakupovat alkohol v maloobchodě a dál ho prodávat ve své provozovně. Alkohol prodávaný v provozovnách je určený pouze konečnému spotřebiteli," připomněla vedoucí neratovického živnostenského odboru Danuše Skopalová a varovala před vysokými pokutami. 

Maloobchody a pohostinská zařízení mohou alkohol nově nakupovat jen od oficiálních distributorů. „My nakupujeme ve velkoskladu na Mělníku, tak se nás to netýká. Podle mě to ale dopadne tak, že to budou někteří podnikatelé kupovat kdoví kde a přelévat do jiných lahví. Dokud nebudou na všem jednocestné ventily, lidé to budou obcházet," uzavřela Renata Šimíčková ze Mšena.