Vodohospodáři tam podporují pití kohoutkové vody v restauracích v rámci projektu Dobříšská vodovoda. Vybrané restaurace zhruba před čtyřmi, pěti roky prošly důkladným rozborem vody a veřejnost je pozná podle informačních samolepek. Jejich seznam je k dispozici i na internetu.

Touto kampaní chtěli středočeští vodohospodáři podpořit používání kohoutkové vody v restauracích. Každoročně provádějí průzkumy a ty ukazují, že zhruba 80 procent oslovených lidí si dá raději vodu z kohoutku než balenou.

Informační samolepka

Restaurace a kavárny, které se do kampaně s vodohospodáři zapojí, obdrží kromě originálních karaf také informační samolepku, kterou si pak vyvěsí na viditelné místo. Samolepka zákazníky upozorní na to, že mohou bez problémů požádat o vodu z kohoutku.

„Všem přihlášeným restauracím provádíme navíc bezplatný rozbor vody. Host tak může kdykoli požádat obsluhu o předložení certifikátu, který dokládá, že zařízení nabízí vodu nezávadnou," sdělila dříve mluvčí 1.SčV Kristina Blaszczyková.

Všechny zapojené restaurace a kavárny jsou navíc registrovány na speciálních webových stránkách www.kohoutkova.cz. Na nich si může každý vyhledat „kohoutkovou" restauraci ve svém regionu. Zároveň se dozví spoustu užitečných informací o podávání vody z kohoutku, o její výrobě i kvalitě.

Jak vodu z kohoutku hodnotí testyV roce 2009 provedl časopis dTest detailní analýzy pitné vody z kohoutku v pěti velkých městech a také rozbory kvality balených vod (testováno bylo 18 značek balených pitných, pramenitých, kojeneckých a minerálních vod). Nižší kvalita kohoutkové vody se nepotvrdila.

U balených vod bylo zjištěno nedostatků více, mimo jiné nedovolený výskyt cizorodých organických látek (chloroformu, benzo(a)pyrenu, dichlormethanu), nadlimitní obsah dusitanů a zvýšený počet organotrofních bakterií.

Studie dTestu ukázala, že u balených vod skladovaných na slunci při vyšší teplotě, může dojít k výraznému nárůstu jejich počtu. U balené vody tedy nemá zákazník vždy jistotu, že dostává čerstvý produkt.

Zdroj: dtest.cz 

Čtěte také: Kohoutková voda z Kladna pomáhá až v daleké Bangladéši