Incident se stal loni 10. srpna v noci, kdy někdo zaútočil zápalnou láhví na drážní domek obývaný Romy. Hořící láhev se podařilo okamžitě uhasit. Jeden člověk utrpěl drobné popáleniny druhého stupně na noze. Policie případ prověřovala jako pokus o těžké ublížení na zdraví, za který by pachateli hrozilo pět až 12 let vězení.

„Nepodařilo se zjistit skutečnosti opravňující k zahájení trestního stíhání," uvedla Budská důvod, proč policisté případ odložili. Podle serveru Lidovky.cz byl případ odložen již v lednu, server to zjistil z výroční zprávy o extremismu.

Podle starosty obce Jaroslava Rambouska s rodinou nebyly žádné významné problémy. Krátce po útoku podle něj vesnicí projíždělo více hlídek, postupně však ustaly. „Vrátilo se to do starých kolejí. Nevím, nedovedu si vysvětlit, proč to tenkrát vzniklo," uvedl ve čtvrtek Rambousek.

Podobný žhářský útok se ve Středočeském kraji stal loni v červenci v Býchorech na Kolínsku. Do domu, kde žijí Romové, dopadla zapálená pochodeň. Nikdo nebyl zraněn. Čtyři podezřelí jsou trestně stíháni a případem se bude zabývat krajský soud.

Nejznámějším rasově motivovaným útokem proti Romům z posledních let zůstává případ z dubna 2009, kdy čtveřice pravicových extremistů vhodila do domku ve Vítkově na Opavsku tři zápalné láhve. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, nejvážněji dvouletá dívka. Soudy extremistům vyměřily tresty od 20 do 22 let vězení.