Další peníze ze svých rozpočtů pak investují do úklidu psích exkrementů po nepořádných chovatelích. Za své mazlíčky obyvatelé Mělníka ročně zaplatí i více než tři čtvrtě milionu korun, které jdou podle starosty města Ctirada Mikeše právě na provoz mělnického útulku. „Ročně útulek podporujeme částkou zhruba 550 tisíc korun, dalších více než 200 tisíc jde na veterinární ošetření umístěných psů," konstatoval mělnický starosta, který poplatek za psy považuje za jakousi smluvní daň za péči, kterou město pro chovatele psů dělá.

Kralupská radnice loni na poplatcích za psy vybrala 509 tisíc korun a s podobnou částkou počítá i v letošním městském rozpočtu. Potvrdil to místostarosta Libor Lesák. „Každý rok útulek ve městě dotujeme částkou půl milionu korun. O úklid psích exkrementů se starají naše technické služby v rámci běžného úklidu města, mají na to také speciální vysavač," vysvětlil místostarosta. Několik desítek tisíc navíc pak Kralupy uvolňují na instalaci košů a sáčků na psí výkaly, které nechávají průběžně doplňovat. 

Podobně jsou na tom i Neratovice. Tam loni od pejskařů vybrali o čtyři tisíce více než v Kralupech. Na provoz útulku bez mzdových nákladů z toho podle starostky města Lenky Mrzílkové putovalo 325 tisíc. Téměř devadesát tisíc pak město dalo za materiál na sběr psích výkalů a doplnění košů. „Výdaje za úklid psích exkrementů nelze ovšem samostatně vyčíslit, protože nám není tato služba fakturována samostatně, ale v rámci úklidu města," připomněla Mrzílková.

Poplatek za psy, který je pro pejskaře z panelových domů zhruba o polovinu vyšší, je podle mělnického starosty jakousi daní z luxusu, která přetrvala z dob socialismu. „Bylo to vnímáno tak, že pes u domu je určen především na hlídání, kdežto pejsek v domácnosti je považován za mazlíčka," uvedl Mikeš a připomněl, že psů na sídlištích je také mnohem více než u rodinných domů. A více se se svými majiteli pohybují na veřejných prostranstvích. „Do jisté míry je poplatek regulativ, který by měl omezovat počet psů, kteří veřejná prostranství znečišťují," doplnil mělnický starosta.