Brigádu svolali asistenti Městské policie Příbram Václava Cajthamlová a Vladimír Pompa, kteří pomáhají strážníkům od letošního jara. Přestože výzva k úklidové akci platila pro všechny obyvatele z okolních domů, dostavily se (alespoň dopoledne) pouze děti, a to právě malí obyvatelé blízkých ubytoven.

Na náš dotaz, kdo z nich navštěvuje nízkoprahové zařízení Bedna v Křižáku, zvedly ruku téměř všechny, což je dobré znamení, že působení Bedny není zanedbatelné. „Svolali jsme brigádu proto, aby naše práce byla někde vidět," vysvětluje ženská polovina asistentské dvojice, která má za úkol pomáhat strážníkům s udržováním pořádku v problematických lokalitách.

Zaslouží si bezdomovci občerstvení zdarma?

„Už jsme měli možnost pomoci několika lidem, většinou se jednalo o lidi v sociální nouzi. Chtěli bychom také do úklidových akcí zapojit bezdomovce, aby si to občerstvení zdarma, které dostávají od Farní charity Příbram trochu zasloužili," dodává Václava Cajthamlová.

Chválí si zároveň spolupráci s technickými službami, které brigádníkům zapůjčily nářadí, poskytly pytle a rukavice a postarají se o odvoz nepořádku. Brigádníky po práci čeká nejen velká pochvala, ale také prý sladká odměna a malé dárky od města.