Přímo pod hradem v Ptácké ulici, vedle hospůdky umístěné ve skále, jsme se právě kvůli nálezu setkali s archeoložkou Lucií Čiháčkovou.

Ptácká ulice je značně frekventovanou trasou a už před časem se vedení města rozhodlo upravit ulici tak, aby lépe zvládala nápor stovek aut, která tímto místem každý den projíždějí. „Mince jsme našli v relativně malé hloubce. Byly naskládané na sobě, zřejmě původně uložené v plátýnku, které se již za stovky let rozpadlo. Tak se totiž v té době mince nosily," popsala unikátní nález archeoložka.

Pyšně ukazuje šestici malých „plíšků", na nichž je patrný vliv času. Mince poputují na vyčištění a bližší určení 
k numismatikovi. Nález v prostoru pod hradem proti bývalému lihovaru zřejmě nebude ojedinělý. Je pravděpodobné, že se tam může ještě nějaký historicky cenný předmět nalézt.

Zastavujeme se u vyzděného otvoru směřujícího do hromady hlíny. „Patrně půjde o vchod do sklepení. Vedle v hlíně jsou patrné zbytky ještě starší stavby. Je vidět, že kameny jsou k sobě lepené jílem," popisuje místo archeoložka.

Ukazuje také na zřetelné vrstvy různě zbarvených částí hlíny. „Podle těch vrstev je patrné, že se pod hradem ukládaly v různém časovém období. Je také vidět, že jsou vrstveny šikmo od skály k řece. To naznačuje, že se z hradu mnohdy prostě ze skály dolů házelo to, co se zrovna nehodilo. I naši předci byli stejně nepořádní jako lidé v jednadvacátém století," dodává s ironickým úsměvem Lucie Čiháková.

Podle ní byl orientační průzkum včetně provedení tří sond ukončen. „Předložili jsme městu dvě varianty, jak by se případný průzkum měl v místě stavby provádět. Pokud se bude stavět jen po novou opěrnou zeď, bude průzkum menší. Délka trvání výzkumu závisí na jeho rozsahu a může trvat až několik měsíců," uvedla pracovnice Ústavu archeologické památkové péče středních Čech.

Archeologové čekají na vyjádření města, poté ihned začnou s průzkumem.