A to na radnicích vyvolalo velkou vlnu nevole. Jedním z prvních měst, která s rozhodnutím ministerstva nesouhlasila, byly Neratovice.

„Napadli jsme to, protože jsme s nákupem techniky nepočítali v rozpočtu. Pokud by nás ministerstvo na tuto změnu upozornilo včas, mohli bychom na to reagovat při sestavování rozpočtu," konstatoval tajemník neratovického městského úřadu Jiří Konečný.

Dodal, že podle informací, které má, by měl systém v současné formě pokračovat do konce letošního roku. Proti ministerskému návrhu se postavily téměř všechny úřady obcí s rozšířenou působností v republice.

Ministerstvo dopravy, které vede Antonín Prachař, nakonec od svého rozhodnutí ustoupilo. Potvrdila to mluvčí ministerstva Andrea Volaříková. „Na poradě ministra bylo rozhodnuto, že i po 1. dubnu bude pokračovat podpora výpočetní techniky v obdobném režimu jako nyní. Obce budeme informovat dopisem," ujistila mluvčí.

Údajně by mělo jít o bezplatný převod

Žádný dopis ale na radnice zatím nedorazil. V Mělníku a Kralupech proto stále netuší, jestli budou muset počítače na registru odkoupit, nebo je dostanou bezplatně. „Údajně by mělo jít o bezplatný převod, ale žádné vyjádření ministerstva jsme ještě nedostali,"uvedl tajemník mělnické radnice Jaroslav Šuk.

Podle Jaroslava Šuka by se jakýkoli závěr ministerstva neměl odrazit na provozu registru řidičů a motorových vozidel. „Po situaci, která nastala při přechodu registru vozidel na jiný systém, by podle mě ministerstvo už nic takového nedopustilo," domníval se tajemník.

Na konečný verdikt ministerských úředníků čekají i v Kralupech nad Vltavou. Potvrdila to mluvčí tamní radnice Lenka Moravcová. Na začátku nejasné situace stál fakt, že firmě, zajišťující na ministerstvu dopravy technickou podporu centrálního registru řidičů, končí smlouva. Navíc jsou v mnoha městech počítače a další technika, na níž úřednice službu zajišťují, dost zastaralé.

Centrální registr řidičů ale nijak nesouvisí s Centrálním registrem vozidel, který během posledního roku několikrát kolaboval.