Nehoda pravděpodobně vznikla tak, že z přívěsu za osobním autem vypadla železná trubka, která prorazila nádrž kamionu, z něhož začala unikat nafta. Na mokrém a kluzkém povrchu vozovky se pak auta srazila. Řekla to mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Přesné příčiny nehody policie dál vyšetřuje.

Záchranáři podle mluvčí Terezy Janečkové na místě ošetřili dva zraněné. Muže, který utrpěl mnohačetná poranění, převezli do nemocnice v Praze. „Žena utrpěla úraz hlavy a hrudníku a po ošetření byla převezena záchrannou službou do benešovské nemocnice," uvedla Janečková. Nikdo další zraněn nebyl, dodala.

Kamion byl poškozen jen lehce

Původní informace hasičů hovořily o tom, že se na dálnici převrátil kamion převážející tekutý dusík. Budská to ale nepotvrdila. „Kamion nebyl převrácený, pouze zůstal stát u středových svodidel," vysvětlila. Hasiči později upřesnili, že kamion vezl 300 láhví stlačeného vodíku a byl poškozen jen lehce.

Středová svodidla poničil a dálnici zablokoval jiný kamion, který podle hasičů vezl banány a vyteklo z něj asi 50 litrů nafty. „Hasiči nádrž provizorně utěsnili, uniklou naftu zasypali sorbentem a překontrolovali říčku Blanice," dodala Kostková. Autobus převážel 25 lidí, dodala Kostková.

Nehoda se stala kolem 10. hodiny. Policisté odkláněli dopravu ve směru na Prahu i na Ostravu. Dálnici se podařilo postupně uvolňovat. Po poledni byl obnoven provoz ve dvou pruzích směrem na Prahu a později i na Brno.

Levé pruhy v obou směrech ale podle Budské zůstanou uzavřeny, protože se tam musejí opravit poškozená svodidla. Opravovat by se podle dopravního informačního centra měla v pondělí.