Pořadatelé se ale stále více snaží specializovat svůj tábor na určité téma a nabídnout dětem co nejzajímavější nabídku zábavných a vzdělávacích aktivit.

„V rámci Středočeského kraje se loni nejvíce akcí uskutečnilo v okrese Benešov a v okrese Příbram,“ řekla vedoucí odboru hygieny dětí a mladistvých středočeské hygienické stanice Jana Tomicová. Kromě tradičních pobytových táborů jsou v posledních letech populární příměstské tábory.

Stále více je například oblíbený příměstský tábor v Kolíně. Děti tam o prázdninách mohou trávit čas během dne 
v asi patnáctičlenné skupině 
a večer se vracejí domů. „Když to srovnám s dřívějškem, tak ten zájem je hodně velký,“ řekla Lenka Kubištová z občanského sdružení Kazimírka, které dětské tábory pořádá.

Týden na táboře vyjde na tisíc korun

Zatím je v jeho příměstských táborech obsazeno asi 50 procent kapacity, obvykle se ale do léta vše vyprodá. „Příměstské tábory se plní až do léta, rodiče to někdy nechávají na poslední chvíli podle toho, až vidí svůj program nebo dovolenou,“ podotkla Kubištová.

Za jeden týden příměstského tábora rodiče zaplatí kolem 1250 korun, jeden den pak stojí 250 korun. Děti mohou 
o prázdninách docházet také jen některé dny v týdnu. 
„V Kolíně spolupracujeme se střední podnikatelskou školou, kde máme prostory. Děti jsou buď někde na výletě nebo hrají hry na hřišti a v tělocvičně nebo jdou do bazénu, do muzea, na výstavu,“ dodala.

Na příměstském táboře, který pořádá jezdecký klub JS Statenice u Prahy už nyní mají plné dva turnusy ze čtyř. Každý z nich je pro 20 dětí. „Tábor pořádáme čtvrtým rokem, zájem stále lehce stoupá,“ řekla pořadatelka Veronika Froňková.

Statek se nachází jen pár kilometrů od Prahy a hlavní náplň kromě her představuje péče o zvířata, například ovce či krávy, a jízda na koních. „Děti obecně nejvíce zajímají právě zvířata,“ uvedla pořadatelka.

Volná místa mají také na všestranně zaměřeném táboře, který se už od roku 1979 koná ve Mšeně na Mělnicku. Vedoucí Dana Matoušková každoročně zaznamenává přibývání zájemců, převážně z řad přátel dětí, které tábor už absolvovaly. „Rodiče mají také často strach poslat dítě na neznámou akci, proto dají hlavně na dobré reference,“ řekla Matoušková.

Děti jsou dnes méně sportovně založené

Podle ní mají o všeobecné tábory zájem hlavně rodiče, kteří je sami zažili a chtějí tam poslat i své potomky.

Oproti době například před třiceti lety jsou děti méně sportovně a manuálně zručné, ale na druhou stranu jsou sebevědomější, komunikativnější a dá se s nimi dobře domluvit, říká vedoucí. Starší děti mají podle ní zájem spíše o sportovní tábor, který také pořádají. „Úspěch mají například rafty a podobně,“ dodala.

Provozovatelé klasických táborů se snaží děti nalákat na škálu specializovaných pobytů. V nabídce jsou například tábory golfové, hudební nebo s výukovou jazyků.

Čtěte také: V Praze v posledních letech stoupá zájem o příměstské tábory